A vándormadarak miatt újra megjelent hazánkban a madárinfluenza

A vándormadarak jelentenek veszélyt a baromfiállományra: a védekezést már a gyanú alapján megkezdték.

Magyar Nemzet
2021. 01. 06. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több Komárom-Esztergom megyei pulykatartó gazdaságban – közölte a hatóság. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.

A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Az Ács település melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó gazdaságok egyikében a múlt hét végén az állatoknál nagymértékű takarmány- és vízfogyasztás-csökkenést tapasztaltak, az elhullások megemelkedése mellett.

A vadmadarak könnyen megfertőzhetik a baromfiállományt a madárinfluenza vírusával
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakemberek a gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A hatóság emlékeztetett:

a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ami kiemelt kockázatot jelent, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos november végén országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását.

A veszély jelenlétét és nagyságát jól érzékelteti, hogy a Nébih laboratóriuma a tatai Öreg-tónál december végén talált kócsaghullában is igazolta a vírus jelenlétét, aminek magas patogenitását tegnap megerősítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.