A vírus árnyékában nyílik az Utazás 2020

Negyven ország több mint kétszázötven kiállítója mutatkozik be a 43. Utazás kiállításon, amely hazánk legjelentősebb turisztikai seregszemléje. A belföldi díszvendég a magyarok népszerűségi listáján élen járó Eger, míg a külföldi díszvendég Olaszország, amely az utóbbi napokban északi tartományainak koronavírus miatti lezárásával került a hírek középpontjába. A szakemberek abban bíznak, hogy nyárra csillapodhat a járvány, és Itália nem szenved nagy forgalomkiesést 2020-ban. A Hungexpón óvintézkedéseket is bevezettek.

2020. 02. 28. 15:26
null
A járványveszély miatt óvintézkedések is segítik a kiállítás biztonságos lebonyolítását a Hungexpón Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma nyitja meg kapuit Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje a nagyközönség előtt, a 43. Utazás kiállítás vasárnap estig fogadja az idei szabadságukat tervező látogatókat. A nemzetközi rendezvénnyel egy időben több izgalmas kiállítást is tartanak, ezért érdemes beiktatni a család hétvégi programjába a jelentős kedvezményeket, még ismeretlen élménylehetőségeket felsorakoztató látványos és gazdag programú börzét, ahol az egész napos kavalkádban különleges ízélményekkel, zenés, táncos és gasztronómiai előadásokkal, illetve értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak a belföldi turisták – rá­adásul egyetlen jeggyel látogatható valamennyi egyidejű program.

Ezúttal a koronavírus-járvány is rányomja a bélyegét az eseményre, mivel mostanra Európa több országában előfordulnak megbetegedéses esetek, idehaza azonban változatlanul biztonság van, amire minden tekintetben figyelnek és vigyáznak a hatóságok, ezen a területen pedig a turisztikai szakemberek, illetve a kapcsolódó szolgáltatások felelősei – mind a közösségi közlekedésben, mind például az Utazás kiállításnak otthont adó Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén.

A megnyitón közölték: az előzetes terveknek megfelelően tartják meg a már hetekkel ezelőtt beharangozott rendezvényt, ezzel együtt folyamatosan figyelik a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet és kapcsolatban vannak az illetékes hatóságokkal. Mivel a korábbi évekhez hasonlóan mától vasárnapig remélhetőleg ezúttal is több tízezren fordulnak meg az eseményen, hangsúlyozták: nincs olyan ok, amely korlátozná a kiállítások megtartását hazánkban, és nincsenek beutazási korlátozások egyetlen országgal szemben sem, amely kiállítóként megjelenik a rendezvényen. A börzén fokozott higiéniai, takarítási intézkedéseket vezettek be, például a kiállító- és fogadócsarnokban kézfertőtlenítő automatákat helyeztek el, emellett hangsúlyozzák a kézmosás jelentőségét, az iparág hazai és külföldi képviselőit, az érdeklődőket pedig arra kérték, hogy a kiállítópultoknál történő beszélgetések során elővigyázatosságból kerüljék a kézfogást egymással.

Karácsony Gergely főpolgármester a tegnapi szakmai nap megnyitóján arról beszélt, hogy az utazás a legjobb befektetés, nyitottá tesz, tanít, amelynek megvásárlásával biztosan mindenki gazdagabb lesz. – Budapest a budapestiek otthona és az ország fővárosa, meg kell találni az egyensúlyt a két minőség között – fogalmazott a városvezető, megjegyezve, hogy az utazók tömegének megjelenése számos városban viszont az ott élőknek elviselhetetlenné vált, amit kezelni kell. A turizmusban munkát kínáló mintegy ötven cég felvonultatásával idén először CheckINN turisztikaikarrier-expót is tartottak tegnap, amelynek szervezője, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány képviseletében Princzinger Péter elnök pedig a turisztikai szakma alapintézményének nevezte az Utazás kiállítást, ahol mindent megtalálhatnak az érdeklődők. Ma a diákok ingyen látogathatják a rendezvényt, mivel a diák szakmai napon elsősorban a pályakezdő és még tanuló fiatalokat csábítják előadások, próbainterjúk, sikertörténetek beszámolói, illetve verseny.

A járványveszély miatt óvintézkedések is segítik a kiállítás biztonságos lebonyolítását a Hungexpón
Fotó: Kurucz Árpád

Kóstoltatás a díszvendégnél

Ebben az évben is több izgalmas újdonsággal készül a piac. Évente azért tartják ilyen korán hazánk első számú turisztikai kiállítását, hogy az utóbbi időkben élénk utazókedvű magyarok időben tájékozódhassanak a következő szezon kínálatáról és a trendekről itthon és külföldön, így inspirációt gyűjthetnek közelgő nyaralásaikhoz és megismerhetik a különböző országok kultúráját, ízeit.

Az Utazás kiállítás belföldi díszvendége Eger, tavaly ugyanis Heves megye székhelye kapta a legtöbb szavazatot az Év turisztikai települése kategóriában a legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal versenyén. Eger meghatározó szerepet tölt be Magyarország turizmusában, látogatottsága folyamatosan nő, tavaly már elérte a hétszázezres álomhatárt, míg 2013-hoz képest 71 százalékkal növelte vendégforgalmát – ismertette Minczér Gábor. Eger alpolgármestere megemlítette, hogy a leglátogatottabb helyszín a Dobó István Vármúzeum, ahol számos fejlesztés valósult meg. A város kiemelt standján borkóstoltatást is tartanak az Egri borvidék boraiból, szombaton pedig a látogatók megízlelhetik a Hatvany Serfőzde világos, barna- és búzasöreit. A standon virtuális séta is tehető a történelmi városban, míg az egri vitézekkel közös fotó is készülhet az egri nyereményeket ígérő játékok után.

Idén a magyar turisták által kedvelt Olaszország a külföldi díszvendég, amely jellegzetes konyhájával, lenyűgöző tájai­val, tengerpartjával, napfényes klímájával sokaknak megszokott nyári úti cél. 2020-ban az Utazás kiállítás kiemelt témája a kulturális és vallási turizmus, amelynek Olaszország vonatkozásában is gazdag felhozatala van, emellett az ország történelmi városainak, műemlékeinek és zarándokhelyeinek bemutatkozása a remények szerint feledteti a nagyközönség ijedtségét az északi területek lezárásai miatt, amit a koronavírus okozta megbetegedések következtében kellett életbe léptetni a múlt hét végén. Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete a megnyitón megköszönte, hogy az idei díszvendégnek Olaszországot választották a kiállítás szervezői. Sajnálatosnak nevezte, hogy a koronavírus beárnyékolja a csodálatos olasz országképet, de kiemelte, hogy az ország aktívan küzd a vírus terjedése ellen, és reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi együttműködés és a tudomány segít gyorsan leküzdeni a válságot.

Aktívan, két keréken

Követve a nemzetközi irányt, a börze egyik központi témája az aktív kikapcsolódás, ennek jegyében harmadik alkalommal rendezik be az Utazás kiállításon az Aktív szigetet. A több standból álló együttes idén négy aktív kikapcsolódási forma köré szerveződik: a kerékpározás, a gyalogtúrázás, az evezés és a nyaralóhajózás köré. A szigeten egész hétvégén változatos programok zajlanak, ahol a szervezők fotófalat állítottak és evezős ergométert is hoztak; itt tartják a Tour de Hongrie-bringapárbajt, és a látogatók itt készíthetnek ékszert, kulcstartót kerékpár-alkatrészekből, de kötélcsomózási technikákat is megismerhetnek. A Nemzeti Sportügynökség standján virtuálisan bárki kerékpározhat a Giro d’Italia útvonalán.

Hatalmas területen felvonul a karavánszalon 75 lakókocsival és lakóautóval, bemutatva a legszélesebb hazai kínálatot a járművek és kempingfelszerelések piacán. A független és extrém utazók legjelentősebb hazai eseménye, a Járatlan utakon fesztivál idén tízéves, ahol előadásokon mutatkoznak be különböző országok kultúrái, szokásai. Ismét tartanak Afrika-expó és vásárt, amely Kelet-Közép-Európa egyetlen nemzetközi Afrika-tematikus fóruma. A látogatókat a bloggertalálkozó is fogadja szombaton és vasárnap, ahol ismert hazai bloggerek tartanak előadásokat, úti- és élménybeszámolókat és adnak hasznos utazási tanácsokat az érdeklődőknek.

A hajózás szerelmeseinek

Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötőjeként emlegetik a csaknem 130 vitorlással, motoros és elektromos hajóval, számos eszközzel és kiegészítővel felvonuló Budapest Boat Show-t, amelynek díszvendége a Velencei-tó. A kiállításon a legjelentősebb magyar és külföldi hajómárkák vonultatják fel újdonságaikat, emellett bemutatkoznak a legkeresettebb hajózási eszközök, illetve a szakma profijai, versenyzők, hajóépítők, továbbá a tipikus kikötői szolgáltatások. A helyszínen hajót is építenek, amit az utolsó napon kipróbálnak a bemutatómedencében, ahol egyébként folyamatos programok zajlanak a hajóteszteléstől a vízi mentők bemutatóján át egészen a vízen jógázásig. Vasárnap a Budapest Boat Show-ra térítésmentesen érkezhetnek a hajóvezetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.