Áfacsökkentést kérnek a túléléshez a nyitva maradt vendéglátóhelyek

A második járványhullám pusztítása miatt jövő tavaszig rengeteg melegkonyhás étkezőhely húzza le végleg a rolót, az idén már másodszor leállított, vendégfüggő területen itthon is tovább mélyült a válság. Sürgős intézkedésben bízva, áfacsökkentésért fordultak a kormányhoz a bevétel nélkül maradt üzletek szakmai szervezetei: javaslatuk szerint a szerdától betiltott helyben fogyasztás kedvezményes, ötszázalékos áfáját az elviteles rendelésekre is alkalmazni lehetne, legalább a veszélyhelyzet végéig. Ezzel a dolgozók további megélhetését biztosíthatnák a vállalkozások.

2020. 11. 12. 9:04
null
2020.05.25. Budapest Budapest életképek az koronavírus korlátozások enyhítése után. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyötrelmes évként könyveli el az ideit a szerdán másodszor is leállásra kényszerült vendéglátóipar, mivel főleg a fővárosi cégek egy részét mostanra csődközelbe sodorta a vírushelyzet miatt krónikussá vált vendéghiány. A második járványhullám mélyén a harmincnapos bezáráson túli kilátások sem jósolhatók meg, így az üzletek körül a máskor telt házas év végi ünnepekre várhatóan tovább szorul a válságsatu.

A nyáron fellélegezhettek a vendéglátóhelyek, késő ősszel viszont újra a bezárás vetett véget a forgalomnak Fotó: Bach Máté

Ahogy tavasszal, a helyben fogyasztás ismételt felfüggesztésével bezuhant az éttermek, kifőzdék, pizzériák, büfék, gyorsétkezdék eddig is szerény forgalma, ami leginkább

azért sokkoló, mert többen csak mostanáig tudták kihúzni a tartalékokból, de azzal számoltak, hogy őszre, télre visszatérhet a külföldi turisták egy része.

A vendégfüggő területet azonban ismét csapás érte, ami miatt még inkább elbizonytalanodott a munkavállalók helyzete, mivel bevétel nélkül a legtöbb étteremnek nincs már miből megtartani őket. A bomba ketyegni kezdett a korlátozások bejelentésekor, amikor egyébként többen a hónapokra történő teljes szüneteltetésről döntöttek.

Csak a rendelés maradt

A kisebb arányban nyitva maradt éttermek pedig egyfajta orosz rulettbe kezdtek: úgy néz ki, hogy

az elkövetkező hetekben és az ünnepek alatt is legfeljebb a telefonon, interneten érkezett ételrendelésekkel számolhatnak,

ami a házhoz szállításokkal a legjobb esetben is a korábbi rekordbevételek töredékét jelentheti, viszont a túlélésben segíthet.

Tavasszal már több belvárosi helyen bevált a kormány által nyitva hagyott házhoz szállítás, elvitel lehetősége, ugyanakkor versenyelőnybe került a váratlan támadt újszerű helyzetben az a vendéglátóhely, amelyiknek volt már gyakorlata a kiszállításban, és nem zöldfülű túlélőként került bele.

Lehúzták a hasznot

Iparági érintettek már az első körben jelezték, hogy a vámszedők megjelentek. Több olyan üzlet volt, amelyik saját infrastruktúra híján külsős szállítót bízott meg a rövid felkészülési idő alatt a rendelések kiszállítására, ám

az alvállalkozók egy része, kihasználva a helyzetet, inkább nyerészkedett a túlélésért küzdő cégeken.

A piacon köztudott volt, hogy a hiénák irreálisan magas, 30-40 százaléknyi jutalékot vontak le a kiszállított menükből befolyt bevételekből, rögtön a fuvar után, az éttermes felé pedig már a csökkentett összeggel számoltak el.

A fővárosban lasszóval kellett fogni idén a vendégeket. Már vége a szezonnak Fotó: Havran Zoltán

Ez sokaknak veszteségessé tette a túlélésért vívott küzdelmeket. Ezért a kijárási korlátozások újabb szakaszának kezdetén a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, továbbá a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége közös levélben fordult a kormányhoz.

Egységes kérés

Keddi írásukban arra kérnek lehetőséget, hogy a megszüntetett helyben fogyasztás ötszázalékos, kedvezményes áfakulcsát a bezárások, korlátozások időszakában a 27 százalékos forgalmi adóval járó elviteles ételértékesítésre is alkalmazhassák, mert a házhoz szállítás továbbra is túlzottan megnyomja a költségeket, árat emelni viszont nem lehet a szűkös versenyben. Az áfakülönbözetből viszont saját alkalmazottal és nem egy harmadik közreműködővel teljesíthetnék a rendeléseket.

– Az ötszázalékos kedvezményes áfakör kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, és becslésünk szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását,

akik munkanélküliként jelentős költségvetési terhet fognak jelenteni – közölték a levélben a szakmai képviselők.

Csődhullám miatt adóveszteség

Megállapították azt is, hogy az átmeneti áfacsökkentés összességében nem jelentene bevételkiesést a költségvetésnek, hanem sokkal inkább

a jelenlegi, magasabb adóteher hozhat veszteségeket,

mivel a jelenlegi, 27 százalékos áfakulccsal sokan eleve nem vállalnak házhoz szállítást, így adóalapot képező bevételük sem lesz, miközben a megszűnő vállalkozások miatt eleve mérséklődni fog az ágazat által termelt adóbevétel – fogalmaznak a javaslatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.