Agrártámogatások: csak a betartható feltételeket fogadjuk el

Az ambíciózus költségvetést és a gyakorlatban is végrehajtható szabályozást várja el hazánk az új uniós agrárpolitikától. Az uniós miniszterek október végén juthatnak egyezségre az agrártámogatások reformjáról, ám ezt követően még a bizottsággal és a parlamenttel is meg kell állapodniuk.

Nagy Kristóf
2020. 09. 24. 6:34
null
Hazánk álláspontja, hogy az agrártámogatások kifizetésének feltételeit a gyakorlatban is betartható szabályokhoz kell kötni Fotó: Mirkó István

Az ambíciózus költségvetést és a gyakorlatban is végrehajtható szabályozást várja el hazánk az új uniós agrárpolitikától. Az uniós miniszterek október végén juthatnak egyezségre az agrártámogatások reformjáról, ám ezt követően még a bizottsággal és a parlamenttel is meg kell állapodniuk.

Október végén folytatódnak az új agrártámogatások és a Közös Agrárpolitika (KAP) 2021 és 2027 közötti szabályainak kialakításával kapcsolatos uniós egyeztetések. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács soron következő ülésén az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok agrárminiszterei végre megállapodjanak a vitás kérdésekben.

A következő időszakban az Európai Parlament is kialakítja a KAP-reformmal kapcsolatos álláspontját. Ezt követően – várhatóan még az idén – az Európa Tanács, az Parlament és a Bizottság háromoldalú tárgyalásán is meg kellene egyezni az uniós agrártámogatások rendszeréről.

Hazánk szerint az agrártámogatások kifizetésének feltételeit a olyan szabályokhoz kell kötni, amelyeket a gyakorlatban is be lehet tartani
Fotó: Mirkó István

Az Agrárminisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére azt közölte, Magyarország álláspontja szerint három elvárásnak kell, hogy megfeleljen a KAP:

  • ambiciózus költségvetés;
  • megfelelő szakpolitikai eszközök;
  • egyszerű, a gyakorlatban végrehajtható szabályok.
  • A legtöbb tisztázandó részletszabály az új támogatáselosztási modellel kapcsolatos.

    A magyar álláspont szerint kizárólag olyan szabályozás fogadható el, amely garantálja, hogy a gazdák minden évben időben megkapják az őket megillető támogatásokat.

    Hazánk azért is küzd, hogy továbbra is megmaradjanak a magyar gazdák számára kiemelten fontos támogatások. Idetartozik a terület alapú támogatás, a termeléshez kötött források, valamint a beruházási pénzek.

    Vita várható az átmeneti támogatások továbbviteléről is.

    Ezek a pénzek az érzékeny ágazatoknak nyújtanak kiegészítő támogatást, mint a húsmarha, az anyatehén- és az anyajuhtartás, valamint a tejtermelés.

    A minisztérium emlékeztetett: az állam- és kormányfők július végén megállapodtak az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, beleértve az agráriumra szánt keretet.

    A Magyarországnak járó részesedés arányát sikerült megőrizni, így az elkövetkezendő hét évben a magyar agrárium több mint 12 milliárd eurós uniós forráshoz juthat hozzá 2021 és 2027 között.

    A bizottság tervei szerint a jelenlegi zöldítést úgynevezett ökoszisztéma-rendszer váltaná fel. Az egyik leginkább vitatott brüsszeli terv szerint

    a területalapú támogatások negyven százalékát kellene környezeti célokra fordítani.

    A kifizetésekhez ráadásul eredményeket kell felmutatniuk a tagállamoknak, ezzel jóval jelentősebb adminisztrációs terhet okozva a gazdáknak.

    Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, az új Közös Agrárpolitika kialakításának tárgyalásait régóta komoly viták kísérik, mivel a brüsszeli elvárások sok tagállam szerint irreálisan nagy terhet rónak a gazdálkodókra. Az európai zöldmegállapodás (Green Deal) része a Farm to fork, vagyis A termelőtől a fogyasztóig program, amellyel a bizottság a fenntartható, nem pazarló, talajkímélő, innovatív mezőgazdasági termelést kívánja elősegíteni.

    Az állattartókra komoly szigorítás vár a brüsszeli tervek szerint
    Fotó: Havran Zoltán

    Nem csak a klímacélokhoz hozzájáruló intézkedések igazolása, de maguk a szigorú elvárások is komoly, költséges beruházásokat igényelnek, noha van létjogosultságuk. A legfontosabb, 2030-ig kitűzött célok között szerepel a fenntarthatóbb növénytermesztés és állattartás.

    Ezt a célt a biogazdaságok arányának jelentős növelésével, illetve a szintetikus növényvédők és műtrágyák drasztikus, ötvenszázalékos csökkentésével érné el.

    Cél a kevésbé intenzív, környezeti szempontból fenntarthatóbb, növényi termékeket előnyben részesítő termelés elérése. Az állattartók néznének szembe a legtöbb kihívással:

    Brüsszel tovább növelné a világviszonylatban is kiemelkedő állatjóléti szabályokat,

    de jelentősen korlátozná az antibiotikum használatot és fenntarthatóbbá tenné a takarmány-előállítást.

    Az már júliusban eldőlt, hogy a 2021–2027 közötti pénzügyi ciklusban összesen 1824 milliárd euró áll majd az Európai Unió 27 tagállamának rendelkezésére, amelyből az agrárium részesedése 343,9 milliárd euró, a teljes büdzsé 32 százaléka.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.