Állami webáruházzal segítenek az osztrák kisvállalkozásokon

Az ausztriai termékek vásárlására és a helyi kkv-k, nemzeti szolgáltatók támogatására buzdítják a lakosságot a sógoroknál.

2020. 12. 16. 10:25
null
A tüntetők szeretnék, ha a magyar termékek nagyobb figyelmet kapnának Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nemcsak Magyarországon nő a becsülete a hazai alapanyagoknak, a helyi termékeknek, terményeknek, szolgáltatásoknak, hanem Ausztriában is, ahol a kereskedelem, valamint a termelés, feldolgozás osztrák tulajdonú kisvállalkozásainak állami védelme a fő kormányzati csapásirány a karácsony előtti bevásárlási szezonban.

Az internetre szorult lakossági fogyasztásból minden országban hatalmas forgalmat szakítottak idén a multinacionális webáruházak. Ezért az adventi időszak apropóján egy olyan állami tulajdonú, online vásárlófelületet nyitottak Ausztriában a szövetségi gazdasági és digitalizációs minisztérium és a gazdasági kamara (WKO) aktív részvételével, ami a karintiai tejgazdaságoktól a mariazelli butikokig a kkv-kat hozza versenyhelyzetbe az e-piac nagyhalaival szemben, úgy, hogy a lakosságot a belső piacok felé terelik az import termékek, külföldi szolgáltatások hátrányára.

Nem engedik elnyomni a helyi erősségeket, inkább nyíltan terelik a fogyasztást Fotó: Kurucz Árpád

Ezt a covid miatti korlátozásoktól egyelőre az internetes boltok támogatásával tudják elérni, ezért a mintalaborban egy állami fenntartású internetes portálon biztosítanak ingyenes hirdetési lehetőséget a nemzeti piaci szereplőknek, főként azoknak, amelyeknek eddig kimaradt az online kereskedelem határtalan lehetősége.

A Kaufhaus Österreich nevű webes felület bolti kategóriánként ajánl vásárlási lehetőségeket arra, hogy az osztrákok mindennapos fogyasztásukkal és az ajándékbeszerzéseik során is kizárólag Ausztria regionális termelését, az ottani vidéki munkahelyeket támogassák.

A kormányzat eltökélt és nem szégyenlős: a protekcionista törekvéseket a karácsonyi bevásárlási szezonban egy nagyszabású, jelenleg is zajló országos kampánnyal is megerősítik, amely az ünnepekre készülő polgárokat a nemzetközi üzletek kínálata helyett az osztrákok által üzemeltetett boltok felé tereli.

Megőrzik a vidék örökségét Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Kaufhaus Österreich egy virtuális kijelző, ahol a helyi kereskedők ingyenesen bemutatkozhatnak a nagyközönségnek – fogalmaztak az induláskor. A támogatás tiszta útvonalát azzal is biztosítják, hogy a csatlakozott cégek úgynevezett e-kereskedelmi minőségi védjegyet kapnak, ami egyfajta tanúsító pecsét az osztrák eredetre, a szakmai szövetségek által felügyelt rendszer logója alapján pedig a vevők biztosak lehetnek benne, hogy az honfitársak vállalkozásait támogatják a pénzükkel – jelzik a weboldalon.

Most a bécsi vendéglátóhelyek is zárva vannak, de a rendelhető termékeket reklámozza az állami weboldal Fotó: Reuters/Lisi Niesner – RC20PG90FYNT

A szövetségi kormány úgy is támogatja a helyieket, hogy kiterjesztették a falusi szálláshelyek, magánszálláshelyek üzemeltetőire, valamint a borászatok mellett működő vendégasztal-szolgáltatást (Buschenschank) nyújtókra is az elmaradt bevételek után járó, jelentős állami kompenzációkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.