Ami a vírusnak útját állja, az a távközlési gyártókat is gátolja

A jelek szerint az ötödik generációs távközlési hálózatok terjedését is gátolja a koronavírus. A gyártók logisztikai problémákra, munkaerőhiányra panaszkodnak.

2020. 02. 24. 15:41
5G-powered camera to detect body temperature is seen at an agricultural market in Suzhou
A kór fékezi annak a megoldásnak a terjedését is, ami most segít a lázas betegek észlelésében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 31. óta hat nagyobb 5G-tender megnyitását halasztották el – írta a Reuters hírügynökség a kormányzati nyilvántartás alapján. A parkolópályára állított projektek között van egy ipari internetes fejlesztés, egy kórházi, illetve egy rendőrségi informatikai beruházás is.

Az 5G nem pusztán a jelenleginél jóval gyorsabb, vezeték nélküli internetes szolgáltatást ígér: a technológia segíti egy sor másik terület fejlődését, mint az önvezető járművek, a távolból végezhető műtéti beavatkozások, vagy éppen az intelligens gyártástechnológia. A fejlődés hullámait meglovagolandó Kína nemzeti prioritásává emelte az 5G-t, megcélozva egyúttal a világpiacokat.

A vírus felbukkanását követően, február elején Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök arról beszélt, hogy az 5G-s befektetések segíthetik az ország gazdaságát abban, hogy átvészelje a járvány okozta belső fogyasztói csökkenést. Azonban a többi vállalathoz hasonlóan a távközlési berendezéseket gyártó cégek és hálózatüzemeltetők is logisztikai rémálommal kénytelenek megküzdeni. Az útkorlátozások és a karanténok az áruszállítást is akadályozzák, és a munkavállalók létszáma is megcsappant.

A kór fékezi annak a megoldásnak a terjedését is, ami most segít a lázas betegek észlelésében
Fotó: Reuters

A vírus kitörésének központjában, a még mindig zár alatt tartott Vuhan városában két, az optikai kábelek piacán vezető vállalat székhelye is van. Az egyik már januárban közölte, hogy a termelésének fenntartását csak úgy tudja megoldani, hogy a Kína más részein fekvő üzemeire támaszkodik. Egy cégvezető pedig azt mondta a Reutersnek, hogy a termelésüket nem tudták még újraindítani Vuhanban, és más gyáraik is csak félgőzzel üzemelnek. A másik vállalat a weboldalán közölte, hogy távmunkával próbálja folytatni a művele­teit. Nyomtatott áramkört, rézkábeleket és antennákat gyártó vállalatok is jelezték, hogy a vírus miatt késlekednek az ütemterveik teljesítésével. Decemberben még az 5G bázisállomások telepítésének gyors üteméről szóltak a hírek, ám ha a kivitelezők nem jutnak a fenti alapanyagokhoz, úgy értelemszerűen a beruházások sem haladhatnak a tervek szerint. A Huawei, a világ legnagyobb távközlési hálózati beszállítója időközben arról tájékoztatott, hogy jelenleg három-hat hónapra elegendő készletei vannak.

A koronavírus várható hatásai miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,4 százalékponttal 5,6 százalékra fogta vissza előrejelzését Kína idei gazdasági növekedésére. A járvány ennek értelmében a globális növekedést is lassítja, a 3,3 százalékról 3,2-re csökkentette becslését az IMF, de a szervezetnek ennél jóval borúlátóbb forgatókönyve is van. A kínai jegybank arra készül, hogy további pénzügyi lépésekkel növelje a likviditást: csökkentenék az alapkamatot, így támogatva a vállalatokat abban, hogy olcsóbban jussanak forráshoz. Egyúttal úgy vélik, hogy a járvány levonulta után a kínai gazdaság gyorsan talpra áll, megugrik a fogyasztás és a beruházások.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.