Az E.On tulajdonába kerül az Elmű-ÉMÁSZ

Új tulajdonoshoz kerül az Elmű-ÉMÁSZ, miután jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az E.On felvásárolja a magyarországi cégcsoportot is tulajdonló Innogy energetikai vállalat részvényeinek többségét.

2019. 09. 18. 15:24
null
Budapest, 2012. március 12. Szalma Ferenc (háttal) és Papp Zsolt (j), az ELMŰ szakemberei előrefizetős árammérőt szerelnek fel egy budapesti társasházban. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tulajdonoshoz kerül az Elmű-ÉMÁSZ energiaszolgáltató, miután jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az E.On felvásárolja a magyarországi cégcsoportot is tulajdonló Innogy energetikai vállalat részvényeinek többségét. Az eladó az Innogy anyavállalata, az RWE, amelytől már csütörtökön átkerül a közel 76,8 százalékos részvénycsomag a düssel­dorfi székhelyű, Magyarországon kívül a régióban Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában is jelen lévő E.Onhoz.

A Magyar Nemzet kérdésére Johannes Teyssen, az E.On vezérigazgatója a lépéseket ismertető esseni sajtótájékoztatón elmondta: összetett a vállalat magyarországi helyzete, egyeztetnek a hatósággal arról, hogyan alakulhat majd az Elmű-ÉMÁSZ sorsa. Emlékeztetett arra, hogy különleges piacról van szó, hiszen a lakossági fogyasztók mintegy kilencven százaléka tartozik az E.Onhoz. (Az Elmű-ÉMÁSZ Pest megyében és Észak-Magyarországon szolgáltat, míg maga az E.On az Észak- és a Dél-dunántúli, valamint a Tiszántúli Áramhálózati Kft.-t üzemelteti. A fennmaradó hányadba az NKM Nemzeti Közművek ügyfelei tartoznak.) A vezérigazgató lapunk érdeklődésére elmondta: jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a hatósággal és a jogalkotóval a rezsicsökkentett árakról. Ugyan Johannes Teyssen szerint a vállalat szempontjából nem égető ügyről van szó, ám reménykedik abban, hogy olyan új szabályozás alakul ki, amely rugalmasan reagál a piaci folyamatokra.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kijelentés alapján az E.On azt szeretné elérni, hogy Magyarországon visszatérjenek az ingadozó lakossági áramárak. Az igazgató kijelentette azt is, hogy általában véve nem szándékozik emelni a fogyasztói árakat, pedig a piaci folyamatok ennek az ellenkezőjét indokolnák. Ez a szándék a magyar féllel zajló tárgyalások során szerencsés, tekintettel arra, hogy kormánytagok az elmúlt években számos alkalommal kijelentették: a rezsicsökkentés eredményei, vagyis a szabályozott lakossági fogyasztói árszint nem fog változni.

A jövő héten az összesen 9,4 százalékot kitevő csomagot is átírják az E.On nevére, amelyeket kisrészvényesektől vásárolt meg, így 90 százalékos részesedéshez jut az Innogyben. Ezzel együtt az RWE az E.On részvényese marad 16,7 százalékos arányban. Az Innogy átvételével járó folyamatok egy éven belül lezáródhatnak. Az akvizícióval az a vállalat célja, hogy innovatívabbá váljon és hatékonyan járuljon hozzá a klímavédelemhez az energiahatékonyság korábban nem látott mértékének elérésével. Az E.On tizenöt ország ötvenmillió fogyasztóját szolgálja majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.