Azt kérik, ne rohanjon senki a bankfiókba

A kormányrendelet értelmében az OTP azonnali hatállyal leállította a törlesztőrészletek beszedését a megjelölt számlákról.

Horváth Éva
2020. 03. 20. 9:33
null
Ez most nem a személyes ügyintézés ideje Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományosan a legtöbb lakossági ügyfél hitelét kezelő OTP Bank csütörtöktől felfüggesztette az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amíg az új jogszabálynak megfe­lelő termékeket nem tud kínálni ügyfelei­nek – tájékoztatta az érintetteket a hitelintézet, egyszersmind meg is kérve ügyfeleit, hogy további tájékoztatásig ne látogassák bankfiókjait fogyasztási hitel felvétele céljából. Közleményükben azt is hangsúlyozták, hogy ügyfeleiket az új jogszabálynak megfelelő módon tudják fogyasztói hitelekkel kiszolgálni, ám ehhez még a részletszabályok ismeretére, informatikai fejlesztésre és a belső szabályozás átalakítására van szükség.

A moratóriumra vonatkozó kormányrendelet értelmében az OTP Bank – a többi hitelintézethez hasonlóan – azonnali hatállyal leállította a törlesztőrészletek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról. Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, így ezekről is csak később tud adni tájékoztatást ügyfeleinek.

Ez most nem a személyes ügyintézés ideje
Fotó: Teknős Miklós

Az OTP jelezte: a törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztésüket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve a törlesztőrészlet esetleges későbbi növekedését. Amennyiben valaki nem kéri a moratóriumot, ezt jelezheti az OTP Banknak, amely biztosítja a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját szintén a következő napokban alakítják ki. Tájékozódásra az OTP Bank Contact Center dedikált telefonszámát javasolják ­(+36-1/366-6388) és a bank honlapján a következő napokban megtalálható lesz az a felület, amelyen bejelenthető, ha valaki mentesülni kíván a fizetési moratórium alól.

A Magyar Bankszövetség elnöke is azt kéri az ügyfelektől, hogy a szerdán bejelentett intézkedések miatt egyelőre ne keressék föl a bankfiókokat. Becsei András közölte, hogy a szükséges tájékoztatást mindenki időben meg fogja kapni, a hitelintézetek pedig a személyes ügyintézés kiváltására létrehozzák az elektronikus egyeztetés lehetőségeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.