Bajban mutatkozik meg a jó cégvezető

Elbocsátásokra valószínűleg sor kerül majd, de a cégvezetők döntéseinek üzenetértéke van: a dolgozókkal való szolidaritást mutatja, azt, hogy a bajban is osztoznak a munkavállalókkal.

Fischer Patricia
2020. 03. 30. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jócskán visszavágta saját fizetését a Columbia Sportswear vezérigazgatója, hogy a dolgozóiét ne kelljen – adta hírül a CNN Business. Tim Boyle, aki korábban évi 3,3 millió dollárt keresett, havi 10 ezer dollárra csökkentette saját járandóságát. A döntés azután született meg, hogy sok más céghez hasonlóan a sportfelszereléseket forgalmazó vállalat is ideiglenesen bezárta kapuit az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt, és a 3500 alkalmazottat az elbocsátás veszélye fenyegette vagy az, hogy egyáltalán nem kapnak fizetést. A lépéssel viszont továbbra is az eddigi járandóságukat kapják majd meg a dolgozók, miután a vezetőség többi tagja is vállalta, hogy 15 százalékkal kevesebb fizetést kap a válság idejére – közölte a cég.

A Columbia csak egy a számos nagyvállalat közül, amelynél hasonló döntések születtek az elmúlt hetekben. Az igencsak nagy bajban lévő légitársaságok az elsők között voltak, amelyek ilyen intézkedéseket vezettek be. A United Airlines például azt jelentette be március elején, hogy Oscar Munoz vezérigazgató és Scott Kirby elnök csak az alapfizetésüket veszik fel június 30-áig – tavaly Munoz alapfizetése a teljes juttatásának mindössze 9 százaléka, azaz két éve például 1,25 millió dollárt tett ki a teljes, csaknem 10,5 millió dolláros éves jövedelméből, míg az elnök alapfizetése a teljes javadalmazásának 16 százaléka.

A Marriott hotellánc feje szintén úgy döntött, hogy szolidaritást vállal a dolgozókkal: Arne Sorenson vezérigazgató a múlt héten határozott arról, hogy az év hátralévő részében nem vesz fel fizetést, a vezetőség pedig 50 százalékos fizetéscsökkentést vállalt.

Míg ezek a lépések önmagukban nyilvánvalóan nem mentenek meg egy vállalatot, és több mint valószínű, hogy elbocsátásokra ennek ellenére továbbra is sor kerül majd, a vezetők ilyesfajta döntéseinek üzenetértéke van: a dolgozókkal való szolidaritást mutatja, azt, hogy a bajban is osztoznak a munkavállalókkal. A teljes képhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a nagyvállalatok felsővezetőinek fizetése és a többi alkalmazott bére közötti szakadék óriási és egyre mélyül. A Delta vezérének fizetése például 2018-ban 184-szerese volt az összes dolgozó javadalmazása mediánértékének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.