Bármit rendel Kínából, fizetni kell a vámeljárásért

A két hét múlva élesedő jogszabályváltozásra új, sávos díjszabás kialakításával reagált a Magyar Posta.

2021. 06. 16. 15:58
null
20200930 Budapest A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült az év végi hajrára Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta megújítja vámügynöki szolgáltatásának díjazását július 1-jétől, amikortól megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfa- és vámeljárás-mentessége. (Ennek okairól itt írtunk korábban.) A harmadik országból rendelt termékek alapvetően jelenleg is áfa- és vámkötelesek, de a 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentességet élveznek. Az ennél drágább termékeket a posta eddig is vámkezelte 3500 forintos díjjal.

Július 1-jével viszont már az új, sávos díjrendszer lép életbe. A társaság példaként említette, hogy ha a magánszemély rendeléskor csak a termék árát fizette meg, akkor tízeurós termékérték alatt online fizetésnél 399 forint, 10–22 euró között 499 forint lesz a vám elé állítás díja. Amennyiben viszont utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, akkor a díj 799, illetve 899 forintra emelkedik.

A vámeljárások száma a mostani nyolcvanszorosára nőhet
Fotó: Mirkó István

Értéktől független, 399 forintos egységes díjat állapított meg a posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az áfával megemelt árat fizeti ki online.

A részletekről és a díjtáblázatról a posta honlapján lehet tájékozódni.

Az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint hetven-nyolcvanszorosára nőhet. A küldemények gyors feldolgozása érdekében a posta azt kéri, hogy rendeléskor az e-mail-címet és a telefonszámot is adják meg a vásárlók, ellenkező esetben ajánlott levélben tudja értesíteni a posta a címzettet a küldemény érkezéséről.

A társaság a jogszabályi változásra többmilliárdos beruházás keretében informatikai fejlesztéssel, automatizált eljárással készült, valamint logisztikai kapacitásbővítést hajtott végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.