időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Előnybe kerülhetnek a hazai e-kereskedők júliustól

Magyar Nemzet
2021.05.24. 08:30
Előnybe kerülhetnek a hazai e-kereskedők júliustól

Az áfafizetési kötelezettség eleinte biztosan visszafogja a vásárlási kedvet: az Európai Unión kívülről rendelők kétharmada kevesebbet vásárol július 1-je után.

Elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a hazai és az európai e-kereskedők júliustól, amikortól a kis értékű termékek is áfakötelesek lesznek – vonta le a következtetést a Magyar Posta a májusi, 18 és 65 év közöttiek körében elvégzett, reprezentatív felmérésének az eredményei alapján. Kiderült, hogy az áfafizetési kötelezettség eleinte biztosan visszafogja a vásárlási kedvet: az Európai Unión kívülről rendelők kétharmada úgy tervezi, kevesebbet vásárol majd július 1-je után.

A magyarok harmada rendelt már online kis értékű terméket az unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről. Az áfaváltozásról az érintettek hatvan százaléka hallott már. Vagyis arról, hogy az idén július 1-jétől életbe lépő új szabályozás szerint áfát is kell majd fizetni azon 22 euró alatti küldemények után, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek.

Azok, akik rendeltek már online kis értékű terméket az unión kívülről, egyértelműen megfogalmazták, hogy a változás számukra negatív lesz, 57 százalékuk azt is mondta, nem érti, miért van erre szükség. Ez amiatt lehet, hogy az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az unión kívülről érkező termékek teljes körű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás, az áfairányelv változását pedig minden tagországnak át kell vezetni a saját törvényeiben. A félelmek mögött az állhat, hogy körükben minimális, legfeljebb húszszázalékos azok aránya, akik korábban találkoztak már vámeljárással, és esetleg megállapítottak esetükben adófizetési kötelezettséget.

Sokan évente tíz alkalommal is rendelnek ázsiai piacokról
Fotó: Mirkó István

A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű, a válaszadók bevallása szerint gyakrabban vásárolnak nemzetközi webshopokban, mint a nők. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30–39 évesek, a középfokú végzettségűek, a budapestiek és a férfiak.

Az online vásárlók évente átlagosan több mint tíz alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik.

Az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az unión kívülről rendelt, kis értékű termékek után áfát kell majd fizetni, és 18 százalékuk tisztában van azzal is, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az unión kívülről, 45 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet fog rendelni. Sokan, 22 százaléknyian jelentették ki, hogy ezután nem rendelnek semmit az unión kívülről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.