Bekamerázzák a leállósávot az M7-esen

Jámbor
2019. 07. 17. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre csak elméleti lehetőségként vizsgálja az egyes autópályák leállósávjainak időszakos megnyitását az Innovációs és Technológiai Minisztérium – közölte a tárca lapunkkal a tegnap megjelent Óránként négyezer autó zúdul az M7-esre hétvégén című cikkünkre reagálva.

Azt írtuk, hogy bár a nyári hétvégéken szinte törvényszerű a dugók kialakulása, a sztráda bővítése még sincs napirenden. Ehelyett a kormányzat a leállósáv időszakos megnyitását tervezi. A minisztérium emlékeztetett, hogy a német és osztrák gyakorlatban már megjelent innovatív megoldás csak fokozott forgalmi terhelés esetén és legfeljebb néhány órára merülhet fel kapacitásnövelő alternatívaként. Azt kizárólag az erre kiépítettségük, műszaki állapotuk alapján alkalmas szakaszokra, a szükséges informatikai infrastruktúra kiépítése és jelzések kihelyezése után lehetne bevezetni.

Közlekedésbiztonsági szempontból elengedhetetlen feltétel a szakaszt teljes hosszban lefedő kamerarendszer létesítése is, amellyel ellenőrizhető, hogy a leállósávban éppen nem áll továbbhaladásra képtelen jármű. Még nincs kidolgozott szakmai javaslat, így döntés sem született. A minisztérium felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a leállósávot csak vészhelyzetben, műszaki meghibásodás esetén, a lehető legrövidebb ideig használják.

A KRESZ szerint a leállósávot az igénybevételére jogosultaknak feladatuk ellátását követően a lehető leghamarabb el kell hagyniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.