Békés megyében 5512 munkahelyet mentett meg az állami segítség

A munkahelyek megvédésére 95 százalékban a mikro-, kis- és középvállalkozások igényeltek támogatást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 01. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán Békéscsabán, ahol a Körös Autócentrumban bértámogatási okiratot adott át. György László elmondta, országosan összesen 188 ezer munkahelyet védett meg eddig a kormány, 31 milliárd forintnyi támogatással.

György László emlékeztetett, a gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy időben igénybe lehessen venni, arányos legyen, azaz annyit költsenek, mint amennyire a munkahelyek megvédéséhez szükség van. Emellett fontos, hogy az intézkedések munka- és tudásalapúak legyenek, a tudást őrizzék meg Magyarországon. Az államtitkár elmondta, 95 százalékban mikro-, kis- és középvállalkozások vették igénybe a programot. Felidézte: tíz év alatt 850 ezernél több munkahely jött létre, ennek köszönhetően Magyarország az uniós átlagnál jobban vészeli át a koronavírus-járványt, mert rendelkezik tartalékokkal.

Tóth Péter, a Körös Autócentrum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezetője az eseményen elmondta, statisztikai állományi létszámuk 42 fő, 35 munkavállalójuk után igényelték a munkahelyvédelmi bértámogatást, összesen 11,7 millió forint értékben. A segítségre azért volt szükségük, mert a koronavírus-járvány alatt drasztikusan lecsökkent a forgalmuk, veszélybe került a működőképességük.

Az Opel, Honda, Mazda, Kia, Isuzu autók értékesítésével és szervizelésével foglalkozó vállalkozást 26 éve alapították, árbevételük tavaly 3,8 milliárd forint volt.

Az ITM tájékoztatása szerint Békés megyében a munkahelyvédelmi bértámogatási kérelmek legnagyobb része, több mint hatvan százaléka a feldolgozóiparból és a kereskedelemből érkezett. A gépjárműjavítás, az információ-kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területeiről is érkeztek be kérelmek a kormányhivatalhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.