Beszakadhat a cukor ára

Közepes szezonra számíthatnak idén a cukorrépa-termelők. Míg az aszály a termést tizedelheti meg, a koronavírus-járvány hatásai a gazdák pénztárcájára lehet veszéllyel. Bár az árak az európai uniós piacon a múlt év végén már emelkedésnek indultak, a várható brazil túltermelés és a koronavírus-járvány is jelentős világpiaci áreséssel járt. Az európai cukorrépa-termesztők attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a termelés jövedelmezősége.

2020. 06. 14. 9:51
null
Fábiánsebestyén, 2012. július 16. Egy dobos rendszerű öntöző locsolja a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. cukorrépaföldjét. A 310 millió forintból, uniós támogatással felújított Dónáti öntözőrendszerrel csaknem 600 hektárt - a cég termőterületének 55 százalékát - tudnak locsolni, amelyen elsősorban cukorrépát, hibrid kukoricát, zöldbabot, szóját termelnek. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukorrépának sem tett jót a csapadékszegény időjárás. Kelemen Istvántól, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkárától megtudtuk: a száraz tavasz ellenére a gazdálkodók időben el tudták vetni a cukorrépát, a növények azonban a csapadékhiány miatt nem keltek ki mindenhol egyenletesen.

Aszály után

Az aszály a későbbiekben is megnehezítette a termelők dolgát, a károk felmérése a szakember szerint jelenleg is folyamatban van. – Ezzel együtt a mintegy 13,8 ezer hektárnyi cukorrépa-ültetvény jelenleg közepes minőségűnek mondható – mutatott rá Kelemen István. A hasznosított területben nem történt különösebb változás az elmúlt évhez képest, tavaly ugyanis a kaposvári gyár 13100 hektárra kötött szerződést a termelőkkel, további 300 hektáron pedig biorépát is vetettek a gazdák.

A cukorrépát termesztők egy hektárra jutó támogatása több mint 136 ezer forint
Fotó: MTI/Varga György

Árcsapda

Míg az év elején az árak alakulása bizakodásra adott okot az ágazat szereplőinek, az optimista hangulat mára szertefoszlott. – A cukor ára az év elején kismértékben emelkedett, majd az olajár bezuhanása után ismét csökkenni kezdett. Ennek oka, hogy az olajár csökkenése miatt a világexport körülbelül harminc százalékát adó Brazília több cukrot állít elő a cukornádból, mint etanolt – magyarázta a szövetség főtitkára. Egyes becslések szerint a dél-amerikai cukornagyhatalom ebben a szezonban akár 24 százalékkal is növelheti a termelését, ami a világpiaci folyamatokra is hatással lesz.

Az árakat emellett a koronavírus-járvány is tovább csökkentette. Az európai cukorrépa-termesztők szervezetének elemzése szerint a nyers cukor ára a világpiacon februárról márciusra több, mint harminc százalékkal zuhant, a fehér cukor értéke pedig ez idő alatt 20 százalékkal esett. A cukorhoz hasonlóan az etanol is veszített értékéből, az uniós piacon február közepétől március végéig 15 százalékos visszaesést mértek. Az uniós ágazati szakemberek attól tartanak, hogy a világpiaci áresés az EU-ban is éreztetni fogja hatását, ami azzal a kockázattal jár, hogy ismét nem lesz jövedelmező a cukorrépa-termesztés a közösségben.


Fotó: MTI

Piaci kontroll

Ezért az elkövetkező hónapokban döntő fontosságú, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok megvédjék az európai piacot az összeomlás elől. Annak ugyanis beláthatatlan következményei lehetnek, ha az európai gyártók és cukorrépa-költsége nem térül meg az árakban. A szakemberek szerint be kellene vezetni az európai azonnali piaci árak szoros nyomon követését annak érdekében, hogy ha kell, a döntéshozók még azelőtt intézkedni tudjanak, hogy az árak az önköltségi szint alá süllyednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.