Bizonyítvánnyal érkezhet külföldről a növény

A külföldről hazatérő utazók ezentúl a csomagjaikban csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket, növényi termékeket az Európai Unió területére.

Magyar Nemzet
2019. 12. 13. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tipikus turistaszokás, hogy a külföldi üdülőhelyen, szállodában pompázó növényekből a látogató észrevétlenül lecsíp egy darabot, hogy aztán a zsákmányt otthon elültesse, nevelgesse, így idézve vissza a távoli úti cél, nyaralás hangulatát. Érdemes mostantól óvatosnak lenni, mivel a külföldről hazatérő utazók ezentúl a csomagjaikban csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket, növényi termékeket az Európai Unió területére. Ezek kis mennyiségű, saját célú behozatalát december 14-től korlátozza az unió új növényegészségügyi rendszere – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ez azt jelenti, hogy szombat óta gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindig kell úgynevezett növényegészségügyi bizonyítvány is a vágyott virág mellé, bizonyos árukat pedig csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni. A turisták poggyászában szombat óta minden ültetésre szánt növény (cserepes virág, vetőmag, szaporító anyag), illetve termés (alma, paradicsom, egyebek) és zöldségféle az egyéb növényi terméknek számító koszorúkkal, friss fűszernövényekkel együtt kizárólag hiteles bizonyítvánnyal együtt érkezhet – ezt szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a határellenőrök.

Ugyancsak szükséges a hivatalos papír az Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári-szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete. Megússza viszont a bizonyítvány beszerzését az, aki az EU-n kívülről ananászt, banánt, datolyát, duriánt és kókuszt utaztat haza, ugyanígy a feldolgozott növényi termékek (aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök) és a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében sem szükséges a szigorú tanúsítvány. A rendelkezés hátterében az egyes országok saját növénykultúrájának védelme áll, amelyre a külföldről hozott növényekkel véletlenül behurcolt nem honos növénykárosítók hatalmas veszélyt jelentenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.