ITM: biztonságosak az aquaparkok

A kormányhivatalok munkatársai idén nyáron 173 aquaparkban, strandon vizsgálták a vízi csúszdák, vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, vízi biciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 10:41
null
Egyre kevesebb a baleset az élményközpontokban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szezonális ellenőrzés-sorozatában országszerte több mint 350 helyszínen összesen közel 1250 aktív szórakozást biztosító eszközt vizsgáltak a fogyasztóvédelem munkatársai.

A szaktárca pénteken azt közölte, hogy a vizsgált berendezések mintegy tizedénél kell a hiányzó dokumentációt beszerezniük, illetve az elégtelen vagy pontatlan tájékoztatást kiigazítaniuk az üzemeltetőknek. Súlyosabb mulasztások miatt harminc helyszínen 72 élményeszköz használatát tiltotta meg ideiglenesen a hatóság.

Kevesebb a baleset az élményközpontokban, de még vannak javítandó hibák Fotó: Kurucz Árpád

A népszerű élményelemek, mint az aquapark, a kiépített létesítmények megszokott tartozékainak számítanak, de már a természetes vizeknél működő strandokról sem hiányozhatnak. Figyelmeztetnek:

Használatuk fokozott veszéllyel járhat, ha szerkezeti kialakításuk, stabilitásuk, karbantartásuk nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A kormányhivatalok munkatársai idén nyáron 173 aquaparkban, strandon vizsgálták a vízi csúszdák, vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, vízi biciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit. A dokumentációk és adattáblák a 945 ellenőrzött eszköz 13 százalékánál nem feleltek meg teljes körűen az előírásoknak. A hatóság 17 helyszínen 51 berendezés üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, a hiányosságok pótlása után ezek közül négy helyszínen 18 eszköz már újra működhet.

Fokozták a hatékonyságot: a szakemberek tavalyelőtthöz képest közel százzal több vízi élményeszközt vizsgáltak, viszont kevesebb, mint feleannyi jogsértést találtak.

Július közepéig országszerte 37 kalandparkban összesen 163 eszköz ellenőrzése történt meg. A szezon végéig folytatódó vizsgálat részeredménye szerint

a kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak és mászófalak 11 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.

A lejárt megfelelőségi tanúsítványok miatt öt kalandparkban hét pálya használatát tiltották meg átmenetileg, teljes kalandparkot idén sem kellett bezárni.

Gondoskodnak a biztonságról a fogyasztóvédelem ellenőrei Fotó: Mirkó István

A szakemberek 141 szünidei gyermektábor több mint harmadában találtak trambulint, ugrálóvárat, vízi csúszdát, kaland- vagy gokartpályát. A 139 eszköz 13 százaléka nem felelt meg az üzemeltetési feltételeknek. Nyolc gyermektáborban 14 berendezés üzemeltetését kellett ideiglenesen megtiltani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.