Bolgár szélerőművet vesz a MET-csoport

Tengerparti szélparkra tesz szert a svájci központú MET-csoport, miután hozzájutott a bolgár Suvorovo Wind Park részvénycsomagjához.

2021. 08. 02. 10:13
null
A megújuló energiaforrások nem helyettesíthetik az atomot Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci központú energiavállalat, a MET-csoport

százszázalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában,

miután részvényadásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal – közölte a társaság lapunkkal. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújulóenergia-portfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában.

Folyamatosan bővülnek a megújuló energiaforrások Közép- és Kelet-Európában
Fotó: Mirkó István

A vásárlás révén a MET megszerzi a Nyugat-Bulgáriában, a Fekete-tenger partján található 60 megawattos szélerőművet, a Suvorovo Wind Parkot. A tranzakció várhatóan 2021 harmadik negyedévében zárul.

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő erőmű 30 Gamesa G90-es, egyenként két megawattos szélturbinából áll.

A 2012 óta működő telephely évente 120 GWh (gigawattóra) villamos energiát termel, ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátására elegendő. A MET-csoport üzleti stratégiája központi elemeként tekint megújuló áramtermelésének kelet-közép-európai növekedésére. A mostani tranzakcióval a MET tovább erősíti jelenlétét a bolgár megújulópiacon, miután az év elején már megvásárolta a 42 MW-os Black Sea Wind Park szélerőművet.

Lakatos Benjamin, a MET-csoport vezérigazgatója szerint ez a második sikeres akvizíciójuk Bulgáriában, a kelet-közép-európai megújuló stratégia részeként, amelynek célja 2023-ig 500 megawattos portfóliót létrehozni. Az integrált üzleti szemlélettel a MET legfontosabb piacain hatékonyan támogatják az energiaátmenetet a megújulók felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.