Budapest a második legnépszerűbb a téli ünnepek alatt

Az unión belül a magyar fővárosban nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági légi járatok foglaltsága a téli ünnepi időszakban.

2019. 12. 04. 15:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ForwardKeys utazási elemző cég kutatása szerint az unión belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági („long-haul”) légi járatok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni az elemzés adatainak tükrében, amely a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta. A finn főváros 29,6 százalékos növekedést regisztrált a december 15. – január 15. közötti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3 százalékos emelkedését.

A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Bukarest (28,4 százalék), Lisszabon (27,2), Porto (26,5), Athén (22), Koppenhága (18,5), Madrid (18,3), Prága (16,5) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam turizmusa is – ismertette a kutatás eredményeit a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légi kapacitások jelentős növekedése okoz. Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és tel-avivi (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A kapacitásnövelés önmagában ugyanakkor nem feltétlenül magyarázó erejű, legalábbis egy ekkora volumenű bővülés esetében: ehhez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez.

A külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó nyolchetes fesztiválesemény egészen újévig várja látogatóit a főváros egyik legszebb főterén, a közelmúltban megújult Vörösmarty téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.