Büntetésből közvetlen előny: a jogsértő cég is jobban járhat

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy az eljárásai a közérdek szolgálata mellett közvetlen hasznot is hozzanak a fogyasztóknak, emiatt módosították többek között a bírságkiszabásra és a kötelezettségvállalásra vonatkozó közleményeket.

2021. 05. 17. 6:59
null
A multinacionális áruházlánc vállalta a beruházást a hatósági elmarasztalás helyett Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogsértést legjobb megelőzni és elkerülni, ám ha mégis bekövetkezik, akkor a vállalkozásnak versenyfelügyeleti eljárásban kell tisztázni a felelősségét, melynek a vége súlyos büntetés is lehet. Vannak olyan esetek, amikor a jogsértést más módon is kiküszöbölheti a cég, olyan vállalással, amit a vásárlók a mindennapokban is közvetlenül, rövid időn belül élvezhetnek – hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) annak kapcsán, hogy egyes eljárások során módosulhatnak a bírságkiszabás, kötelezettségvállalás feltételei. Leszögezték: legfőképpen arra törekszenek, hogy hatósági iránymutatást kapjanak az eljárás alá vont vállalkozások azokról az esetekről és feltételekről, amikor együttműködést is el tudnak fogadni a részükről – ilyen a tevőleges jóvátétel felajánlása.

A hatóság példaként említi: így valósulhatott meg a pandémia idején a Tesco országos webáruházas házhozszállítási szolgáltatása több mint négyszázmillió forintos befektetéssel. „A GVH-ban zajló korszakváltás másik ékes példája a Spar 1,7 milliárd forintos kötelezettségvállalása, mely a magyar helyi termelők piacra jutását segítő hároméves program” – fogalmaztak.

A hivatal szerint a hasonló jóvátételi programok előnye az is, hogy a hosszas bírósági jogviták helyett elősegítik a versenyhatósági eljárások gyorsabb lezárását, de az is fontos, hogy ezek a fejlesztések, programok hozzájárulnak a nemzetgazdaság növekedéséhez, új munkahelyek teremtésével.

„A különböző együttműködések vállalásával a jogsértésen tetten ért cégek is jobban járhatnak, hiszen mérsékelhetik a magatartásukkal összefüggő bírságfenyegetettséget, vagy a teljes bírság elengedésében részesülhetnek” – emelte ki a hivatal, megállapítva, hogy ezekkel a vállalásokkal a cégek kifejezhetik az elköteleződésüket a jövőben a fair verseny mellett.

A fogyasztói érdekekből ugyanakkor nem engedhetnek, ezért a GVH világosan meghatározza, hogy a tevőleges jóvátétel mely esetekben fogadható el.

„A nemzeti versenyhatóságnak figyelemmel kell lennie arra, hogy a döntései kellő szigorral bírjanak, így a jövőben másokat is elrettentsenek a jogsértésektől”

– húzták alá.

Mozgalmasan telik az újraindulás időszaka a hatóságnak. Arról is hírt adtak, hogy tudomásukra jutott: egy sportvállalkozások érdekképviseletét ellátó országos szövetség ajánlott minimálárakat vezetne be azért, hogy tagjai elkerüljék a gazdaság újranyitásával együtt járó éles árversenyt.

A multinacionális áruházlánc vállalta a beruházást a hatósági elmarasztalás helyett
Fotó: Mirkó István

A versenyhatóság felhívta a szövetség figyelmét arra, hogy az ilyen magatartás a versenykorlátozást tiltó szabályokba ütközhet, ezért célszerű önkéntesen felhagyni a tervezett gyakorlattal. Egyúttal közölték: kiemelten figyelnek minden olyan magatartást, amely a felmerülő többletterhek egy részét összehangolt árazás útján próbálja meg a fogyasztókra hárítani, az ilyen jellegű összejátszások ugyanis kartellnek – szigo­rúan tiltott, súlyos társadalmi károkat okozó versenykorlátozó megállapodásnak – minősülhetnek.

Tetten ért fekete péntek

A pandémia óta többszörösére nőtt az internetes vásárlások száma. Egy nemrégiben zárult versenyhatósági vizsgálat megállapította, hogy az eMAG piactér akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal a 2018-as black friday-kampányában. A hatóság a jogsértésért kétszázmillió forintos bírságot szabott ki, és nagyságrendileg négymilliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az online áruház üzemeltetőit. A hivatallal kötött megállapodás szerint az eMAG Magyarország vállalta, hogy a bírság megfizetésén felül a fenti milliárdos összértékben a hazai kis- és középvállalkozások online piacszerzését segítő programot indít el, emellett marketingkommunikációs gyakorlatát is megváltoztatja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.