Csökkenhet az olajkereslet

A globális olajkereslet csökkenését, ezen belül is az OPEC-olaj iránti kereslet mérséklődését és a szervezeten kívüli termelők kínálatának növekedését jelezte az év hátra lévő részére és 2020-ra az OPEC.

Magyar Nemzet
2019. 08. 18. 8:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális olajkereslet csökkenését, ezen belül is az OPEC-olaj iránti kereslet mérséklődését és a szervezeten kívüli termelők kínálatának növekedését jelezte az év hátra lévő részére és 2020-ra az OPEC publikált havi rendszeres piaci felmérésében. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, a távirati iroda által szemlézett felmérése szerint a nyersolaj iránti globális kereslet idei évre prognosztizált növekedését az előző előrejelzéshez képest napi negyvenezer hordóval napi 1,1 millió hordóra mérsékelte. Az idén a globális kereslet napi 99,92 millió hordó lesz. Múlt havi prognózisában az OPEC napi 99,87 millió hordó keresletet jelzett az idei évre. A 2020-as olajkereslet az ideihez képest napi 1,14 millió hordóval növekszik.

Júliusban a globális olajkínálat az előző havihoz képest napi 230 ezer hordóval napi 98,71 millió hordóra emelkedett az OPEC kimutatása szerint. Ezen belül a szervezeten kívüli olajtermelők kínálata napi 480 ezer hordóval napi 69,11 millió hordóra emelkedett, ami 1,92 millió hordós éves növekedésnek felel meg. Az OPEC termelése júliusban az előző havihoz képest napi 246 ezer hordóval napi 29,609 millió hordóra csökkent. Az OPEC termelési átlaga 2018-ban napi 31,864 millió hordó, 2017-ben napi 32,014 millió hordó volt. Az OPEC-olaj iránti keresletet az idei évre napi 30,7 millió hordóra teszi a jelentés, ami 900 ezer hordóval marad el a 2018-as átlagtól. Az OPEC részesedése a világ olajellátásában jú­liusban az előző havihoz képest 0,3 százalékponttal 30,0 százalékra csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.