E-Hód: 4iG-ösztöndíj a legszellemesebb diáknak

Az e-Hódot a BEBRAS-kezdeményezés részeként tíz éve rendezik meg Magyarországon.

Magyar Nemzet
2020. 10. 27. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kiemelten támogatjuk a Neumann Társaság tagjaként az e-Hód 2020-as évadát, amiből mi is profitálhatunk, hiszen kíváncsian várjuk az idén versenybe szálló fiatalok kreatív megoldásait, amelyek gyakran figyelemreméltóan szellemesek – mondta a Magyar Nemzetnek Gothárdi Ibolya, a 4iG Nyrt. HR-igazgatója annak kapcsán, hogy zajlik a regisztráció a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Karának közös jubileumi megmérettetésére.

Az e-Hódot a BEBRAS-kezdeményezés részeként tíz éve rendezik meg Magyarországon azzal a szándékkal, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését az informatika iránt. Tavaly világszerte közel 2,8 millió általános és középiskolás vett részt a versenyen, itthon 202 magyarországi intézmény 27 702 diákja nevezett az interneten keresztül.

Fontosnak tartják, hogy a vetélkedő eloszlassa az informatikával kapcsolatos negatív vélekedéseket is Fotó: MTI/Vajda János

Gothárdi Ibolya kifejtette: az informatika egy olyan terület, ahol nagy kihívásnak tűnő, egészen komplex feladatokat is le lehet egyszerűsíteni kezelhető részfolyamatokká. – Ez a megoldásra törekvő, sokszor kreativitást, máskor pedig kitartást igénylő tevékenység iskolai és társadalmi szinten is mindannyiunk hasznára válik – jegyezte meg, utalva rá, hogy a versenynek az is a célja, hogy feloldja az esetleges negatív előítéleteiket, és megmutassa a szakmában lévő lehetőségeket a digitalizáció korában felnövő nemzedéknek, ami meghatározó a jövőre nézve.

Ellenőrzés. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2012-ben mutatták be azt a gigantikus teljesítményű számítógépet, amit Superman-re kereszteltek el MTI Fotó: Mohai Balázs

Kiemelte: a 4iG elkötelezett a fiatal generáció támogatásában és partner a digitális oktatási fejlesztésekben, szakmai támogatóként ezért ösztöndíjat ajánlott fel a szenior korcsoport legjobban szereplő diákjainak.

– Egyértelműen szükséges segíteni, ösztönözni a mai diákokat, hogy számukra ebben a fogékony időszakban érdekes, hasznos legyen az informatika, és közülük sokan ébredjenek rá mielőbb, hogy már ma is az élet számtalan területén érdemes készségszinten elsajátítani a programozás és a felhasználás fontosabb elveit – vélekedett a 4iG HR-vezetője.

Ráadásul a versenyhez nincs szükség informatikai előképzettségre. A rövid, közérthető feladatokat úgy dolgozzák ki, hogy azok megoldása a programozáshoz hasonló készségeket, azaz strukturált és logikus gondolkodást igényeljen.

A programban már a kisebbeknek is ösztönző jellegű, kihívást jelentő feladatok segítenek elsajátítani a logikus gondolkodást Fotó: Magyar Nemzet

– Megoldásuk során a humán- és reálérdeklődésű diákok is jól használható tapasztalatokat szerezhetnek – fogalmazott Pluhár Zsuzsa, az ELTE tanársegédje, aki a Neumann Társaság közoktatási szakosztályának elnöke.

A verseny fő szervezőjeként jelezte, hogy az e-Hódon öt korcsoportban vehetnek részt a diákok, negyediktől tizenkettedik osztályig. A részvétel mindenkinek ingyenes, a jelentkezőket a tanárok regisztrálhatják a verseny honlapján (e-hod.elte.hu), mivel az internetes vetélkedő az iskolákban tartott rendhagyó informatikaórán vagy szakköri foglalkozáson zajlik. Erre idén november 9. és 20. között kerítenek sort, a hibátlan feladatmegoldók pedig döntőn vesznek részt, amit a következő év első felében tartanak majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.