Egy évvel elhalasztja debreceni gyárának elindítását a BMW

Egy évvel elhalasztja debreceni gyárának elindítását a BMW, de a bajorok elkötelezettek a beruházás megvalósítása iránt – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter a gyár tegnapi bejelentéséről, amely Debrecent hideg zuhanyként érte. A német gyártó a kereslet visszaesésével indokolta döntését, amelyet egy nappal azután hoztak nyilvánosságra, hogy meghiúsult az iparág vezetői és Angela Merkel közti megegyezés a roncsautó-prémium bevezetéséről.

2020. 05. 07. 10:06
null
Előkészítés alatt. Bár a külügyminisztert biztosították a folytatásról, helyben hideg zuhanyként hatott a hír Fotó: Vémi Zoltán Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett a BMW vezetői, erről biztosították Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert – közölte maga a tárcavezető a Facebook-oldalán. Jövő pénteken Debrecenbe érkeznek a gyár ­leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen fognak megbeszélést folytatni. Szijjártó Péter szerint a BMW Debrecen iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a gyár építési munkálatai jelenleg is zajlanak. A BMW AG szerdán publikált negyedéves beszámolója alkalmából tartott tájékoztatón hírügynökségi beszámolók szerint Nicolas Peter pénzügyi igazgató közölte, hogy tekintettel a járványügyi korlátozások miatt romló értékesítési kilátásokra, a konszern felülvizsgálja idei beruházási terveit. A beruházásokra elkülönített keretösszeget 5,7 milliárd euróról kevesebb mint négymilliárd euróra kurtítják, a konszern minden folyamatban lévő projektjét újraértékeli. Az adott helyzettől függően egyeseket elhalasztanak, másokat pedig tüzetesebb vizsgálat alá vesznek. – A magyarországi telephely üzembe helyezését egy évvel elhalasztjuk – jelentette be.

Előkészítés alatt. Bár a külügyminisztert biztosították a folytatásról, helyben hideg zuhanyként hatott a hír
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A BMW bejelentése teljesen váratlanul érte Debrecent. Az önkormányzat minden általa vállalt feltételt teljesített ahhoz, hogy a BMW megkezdje a további fejlesztéseket – reagált az ­autógyár bejelentésére a városháza sajtószolgálata, hozzátéve, hogy napokon belül átadják a teljes területet a BMW magyarországi cégének. A bajor autógyártó és Debrecen tavaly szeptemberben írt alá szerződést az érintett terület megvásárlásáról. A beruházás értéke meghaladta az egymilliárd ­eurót, azt tervezték, hogy az új üzemben kezdetben évente 150 ezer jármű gyártására lesz kapacitás. A város melletti Észak-nyugati gazdasági övezetben található 400 hektáros területen ugyanazon gyártósoron állítanak majd elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat, és több mint ezer munkahely létrejöttével számoltak.

A BMW döntéséhez hozzájárult, hogy nem járt eredménnyel az a találkozó, amely németországi autógyártók vezetői és Angela Merkel kancellár között zajlott kedden. Korábban a VW-csoport vezérigazgatója, Herbert Diess és mások nyilvánosan tárgyalásokat kezdeményeztek az új autók vásárlására irányuló, sürgősen bevezetendő kormányzati ösztönzőkről. Sajtóhírek szerint azonban Angela Merkel lehűtötte a várakozásokat, mivel szélesebb ösztönző csomagot fontolgat, aminek a bevezetésére legkorábban júniusban lehet mód. Néhány kormánytisztviselő – a dízelbotrányt emlegetve – bizalmatlanságát fejezte ki az ­autógyártók segélykérésére.

A BMW, a Daimler és a VW otthona, azaz Bajorország, Baden-Württemberg és Alsó-Szászország ugyanakkor támogatja a tervet, amely szerint 4000 euró támogatást fizetnének alacsony kibocsátású autók vásárlásakor. Ez azt sejteti, hogy az Euro 6-os benzines és dízelgépkocsik forgalmazását is segítené a program. A kereslet élénkítése lesz a német gazdaság újraéledésének a kulcskérdése – fogalmazott Alsó-Szászország miniszterelnöke. A személygépkocsik értékesítése drámai módon esett vissza áprilisban Európában: Spanyolországban 96, Olaszországban 98, Franciaországban 89 százalékkal kevesebb jármű kelt el, mint egy évvel korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.