Egy hónappal tovább kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

A kormány által a 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt egy hónappal tovább, vagyis április 15-ig kérhető az szja tervezetek postázása.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 11:36
null
Az 1+1 százalékról május 20-ig lehet rendelkezni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a több mint 5,5 millió személyi jövedelemadó-bevallási tervezettel és elérhetővé tette azokat elektronikusan eSZJA felületén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Akinek nincs ügyfélkapuja – a kormány által a 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt –, egy hónappal tovább veheti igénybe a NAV szolgáltatását, vagyis április 15-ig kérheti a tervezetek postázását. Ezzel a lehetőséggel nem kell személyesen megjelennie az ügyfélszolgálaton, hogy hozzájusson nyomtatott bevallási tervezetéhez.

A NAV honlapjáról elektronikusan már elérhetők a tervezetek. Az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallást. A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt munkahelyük és kaptak munkabért, a bevallási tervezetük automatikusan bevallássá válik, ha önál­lóan nem nyújtanak be szja-bevallást május 20-áig.

Az 1+1 százalékról május 20-ig lehet rendelkezni
Fotó: Bach Máté

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a részükre készített tervezetek nem válnak auto­matikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez.

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti tehetség programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók vagy vonhatók vissza.

Így igényelhető a nyomtatott adóbevallás

– SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),

– a NAV honlapján elérhető űrlapon,

– levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK),

– telefonon, a 1819-es hívószámon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.