Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt

Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó adókedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren éltek a lehetőséggel.

Magyar Nemzet
2020. 01. 20. 9:34
Quality control for processed foods. Dairy product research
Különböző igazolt betegségekre tekintettel lehet kérelmezni az adócsökkentést Fotó: Wladimir_Bulgar Forrás: 123RF

Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó adókedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren éltek a lehetőséggel.

Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő lehetőségeknek köszönhetően az úgynevezett személyi kedvezményt igénybe vevők száma is egyre nő.

Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren – tájékoztatta Izer Norbert a távirati irodát. Az adóügyi államtitkár jelezte: a kedvezmény visszamenőleg is jár, amivel 2019. ja­nuár 1-je óta már több mint 110 ezren éltek. Az érintettek 2013 és 2017 közötti szja-bevallásaikat önellenőrizték, és nekik összességében 6,5 milliárd forintot utalt ki az adóhivatal. Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, továbbá azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek. A folyamatos tájékoztatások ellenére mégis lehet több tízezer olyan magánszemély, aki még az éves szja-bevallásában sem veszi igénybe ezt a kedvezményt.

Különböző igazolt betegségekre tekintettel lehet kérelmezni az adócsökkentést
Fotó: 123RF

Izer Norbert kifejtette azt is, mit jelent a gyakorlatban, hogy a személyi kedvezmény visszamenőlegesen is jár. Mint mondta, akik régebb óta szenvednek a jogszabályban felsorolt betegségek valamelyikében, és nem kérték a kedvezményt, azt orvosi igazolás birtokában utólag is igényelhetik. Értelemszerűen csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben vagy években is fennállt, és ez a tény szerepel az orvos által kiállított igazoláson. Az igazolás – amelyet szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állít ki – az adókedvezmény igénybevételének elengedhetetlen feltétele.

– Az igazoláson feltüntetett kezdő naptól az adókedvezmény az ötéves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével visszaigényelhető – összegezte Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a havi 8050 forint levonását érdemes már az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár még a januári fizetés is magasabb lehet. Aki viszont késve adja le nyilatkozatát, annak az adóbevallási tervezet adókedvezményre vonatkozó so­rait módosítania kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.