Elöntötte Európát az orosz gáz januárban

Volt olyan ország, ahová a tavalyi év első hónapjának több mint háromszorosát exportálta az orosz állami gázipari vállalat.

Forrás: MTI2021. 02. 01. 11:26
null
Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.ON Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálja be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszló, Kardoskút) föld alatti gáztárolójában a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom jelentősen, 45,4 százalékkal növelte gázexportját éves összevetésben januárban. A cég hétfőn azt közölte, hogy a múlt hónapban 19,4 milliárd köbméter földgázt adott el külföldön, ilyen nagy mennyiségű földgázt még soha nem exportált az év első hónapjában.

A jelentősebb példákat említve a távirati iroda azt írta, hogy

  • Németországba 32,4 százalékkal,
  • Olaszországba 221,5 százalékkal,
  • Törökországba 20,8 százalékkal,
  • Franciaországba 77,3 százalékkal,
  • Hollandiába 21,2 százalékkal,
  • Lengyelországba pedig 89,9 százalékkal
  • növelte gázkivitelét a Gazprom.

    Az orosz állami gázipari vállalat januárban 47 milliárd köbméter földgázt termelt, ami 6,4 százalékkal (2,8 milliárd köbméterrel) kevesebb a tavaly januárinál.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.