Érkeznek a megemelt fizetések a számlákra

Tavaly állapodtak meg a szociális partnerek arról, hogy 2019-ben nyolc százalékkal nő a két kötelező legkisebb kereset, ezt követően további nyolc százalékkal lesz magasabb az összeg 2020-ban.

Nagy Kristóf
2019. 02. 06. 7:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban kapják meg a munkavállalók a megemelt minimálbért és a garantált bérminimumot – hangsúlyozta kedden Bodó Sándor. A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte: az év végén állapodtak meg két évre a szociális partnerek arról, hogy 2019-ben nyolc százalékkal nő a két kötelező legkisebb kereset, ezt követően további nyolc százalékkal lesz magasabb az összeg 2020-ban.

A minimálbér bruttó 149 ezer forint az idén, az emeléssel az ezen az összegen foglalkoztatott éves jövedelme idén nettó 88 ezer forinttal nő, a két gyermeket nevelő családoknál ez az összeg nettó 148 ezer forinttal, háromgyermekes családoknál pedig nettó 130 ezer forinttal emelkedik az előző évhez képest – részletezte.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A garantált bérminimumon foglalkoztatottak bruttó 195 ezer forintot keresnek januártól, tehát éves szinten nettó 116 ezer forinttal vihetnek haza többet, a két gyermeket nevelő családoknál 176 ezer forinttal, a háromgyermekeseknél pedig 171 ezer forinttal nő a családok éves nettó jövedelme az idén.

Az önkormányzati köztisztviselők béreit 11 milliárd forintból rendezik ebben az évben, a központi közigazgatás kormánytisztviselői átlagosan harmincszázalékos keresetnövelésben részesülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.