Erősödik a forint, beváltak a jegybank lépései

A március közepén hirtelen zuhanni kezdő, és a hónap végégig 10 százalékkal leértékelődő forint trendje április elején megfordult, azóta folyamatosan erősödik: a gyengülés több mint felét ledolgozta már. A jelek tehát arra utalnak, hogy eredményesen kezelte a jegybank a válságból adódó piaci turbulenciák okozta helyzetet.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 15. 15:42
null
MNB Magyar Nemzeti Bank 20150422 Fotó: Katona Vanda/Napi Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint árfolyamát már két éve fokozott érdeklődés övezi, mivel 2018 tavaszán gyengülő trend bontakozott ki. Ez azonban nem volt különösebben heves, talán még meg is felelt a növekedést serkentő gazdaságpolitikai céloknak. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy mi okozhatja a gyengülést, miközben a magyar gazdaság fundamentumai nemcsak régiónkban, de európai szinten is erősek voltak: mérsékelt volt a költségvetési hiány, erősen többletes a kereskedelmi mérleg és egyensúlyi a fizetési mérleg, s dinamikus gazdasági növekedés mellett csökkent a GDP-arányos adósságszint.

A magyarázat igazán csak idén, év elején vált nyilvánvalóvá, miután a forint kamatszintje igen alacsony volt, 0,1-0,2 százalék körül, a cseh korona és a lengyel zlotyi esetében ez ugyanakkor lényegesen magasabban alakult, de ami a legfontosabb: az amerikai dollár esetében is másfél százalék fölötti volt. Ez spekulációt indított, a kamatkülönbség miatt forint elleni pozíciókat nyitottak, amely folyamat a múlt hónapban már olyan mértékűvé vált, hogy a forint elleni támadásról lehetett beszélni. Mindez annak ellenére zajlott, hogy az említett kamatkülönbség gyorsan csökkent: jelentős kamatvágásokat hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, továbbá a cseh, illetve a lengyel jegybank is.

A váratlanul komollyá vált, és a gazdaságot megbénító koronavírus-járvány is megzavarta a piacot, világszerte óriási pénzek mozdultak meg, még a forintnál nagyobb gazdasági súlyú valuták árfolyamai is erősen ingadozni kezdtek, mint az ausztrál dollár, sőt, például a norvég korona sokéves mélypontjára zuhant. Érthető, hogy a visegrádi térség valutái, köztük a forint is, rendkívül változékony lett. Végül az MNB úgy döntött, hogy ezeket a hatásokat monetáris politikájával ellensúlyozza, és stabilizálja a forint árfolyamát.

Első lépésként az alapkamat szintjén egyhetes betéti eszközt hirdettek a bankok számára, hogy a hirtelen megjelenő, de a szokatlan piaci helyzet miatt helyét nem találó többletlikviditást lekössék. Ezt követően az egynapos hitel és egyhetes fedezett hiteleszközök kamatának 1,85 százalékra emelésével szimmetrikussá tették a kamatfolyosót, ennek következtében a piaci rövidtávú kamatszint, amit leginkább a három hónapos BUBOR jellemez, a korábbi 0,4-0,5 százalékról kevéssel egy százalék fölé emelkedett. Ezáltal a kamatkülönbségre a forint ellen játszó befektetők veszteséges pozícióba kerültek, így kénytelenek voltak korábbi pozícióikat zárni, újat nyitni pedig végképp senkinek sem éri meg.

A márciusban az euróhoz képest 335-ről 370-ig módosuló forintárfolyam mostanra 350-re jött vissza, vagyis a 35 forintos gyengülésből 20-at már visszaerősödött, és itt stabilnak tűnik. Nem zárható ki, hogy még további erősödés is jöhet, és elérheti az árfolyam a járvány előtti szintet. Ehhez az kell, hogy az erős, 350-es árfolyam körül sikerüljön túljutnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.