Fejlesztések kezdődnek a bakancsos turizmusban

Hamarosan látványos fejlődést tapasztalhatnak Budapest környékén, illetve kiemelt térségeink területén a bakancsos turisták, 2020 szeptemberéig ugyanis mintegy 3,5 milliárd forintos uniós támogatással megújulnak a magyarországi természetjárás feltételei. A fejlesztések az országos kéktúra útvonalán, 217 helyszínen zajlanak az elkövetkező időszakban, amivel összesen több mint 350 belföldi turisztikai élménylehetőség bontakozik ki vagy nyer új színt hazánkban.

2019. 03. 22. 15:36
null
Az egész családnak jó időtöltés lehet a gyalogos túrázás Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Meghatározó fejlesztések következnek a Széchenyi 2020 program keretében a magyarországi természetjárás területén az elkövetkező időszakban, illetve ezek közül Királyréten hamarosan máris átadnak egy új látogatóközpontot. A héten bejelentették: a jövő év őszéig a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben folyamatos és látványos beruházásokat valósítanak meg.

Egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópályák, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek létesülnek országszerte, és megújul az erdei infrastruktúra – új parkolók, kerékpártárolók és illemhelyek épülnek, amelyek a környezeti terhelés csökkentésével kényelmesebbé teszik a természetjárást. Mindez hét sikeres uniós pályázat által valósul meg, összesen 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.

A pályázati konzorciumot vezető Magyar Természetjárók Szövetségének szakmai vezetője lapunknak elmondta: kilenc hazai erdészettel, egy önkormányzattal, egy egyesülettel és szakpolitikai felelősként a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen állt össze a fejlesztési stratégia, a beruházásokat szakmailag a pályázat kizárólagos kedvezményezettje, a nagy múltú természetjáró szövetség felügyeli.

– A tízmillió magyar kiránduló országa lehetünk, nagyon komoly fejlődési lehetőséget kaptunk a belföldi turizmus, a vidéki Magyarország előrelépéséhez, amely rövid időn beül mindenki számára látványos lesz – mondta Németh Csaba. Szavai szerint a fővárosiaknak sem kell messzire menniük, hogy komoly fejlesztésekkel találkozzanak az agglomerációban, de országosan minden jelentős turisztikai térségben fokozatosan megkezdődnek az előremutató változások.

A fejlesztésekkel az erdők látogatóit fogadó közjóléti berendezések a kor elvárásainak megfelelően, hosszú távon is fenntartható módon újulnak meg, és például az eddig kevésbé frekventált területeken új attrakciók jönnek létre. Ez a belföldi turizmust is tovább ösztöni, mivel új motivációt ad a lakosságnak ahhoz, hogy útra keljen határon belül. Így a költségek szempontjából kedvező kategóriájú utazási élmény, a gyalogos természetjárás egyre nagyobb részévé válhat Magyarország turizmusának, ezzel párhuzamosan pedig azt is várják a fejlesztésektől, hogy nő a természeti és kulturális értékek megőrzése iránti igény a családokban, ahogy az egészségtudatos életvitel is népszerűbb lehet.

Az egész családnak jó időtöltés lehet a gyalogos túrázás
Fotó: MTI/Balázs Attila

A természetben tervezett beruházások turisztikai hatása borítékolható: a beruházásokkal tovább nő majd a már meglévő erdészeti élménypontok látogatottsága, és túraajánlásokat is közzétesznek egy-egy adott térségben, amely a szabadidős lehetőségek bővülésével újabb vonzerőt jelent majd a vidéki turizmusban.

A természetjáró szövetség mindenütt a területileg illetékes erdőgazdaságokkal együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatosság, az erdészeti és a turisztikai szempontok mentén. A tervezésnél külön figyeltek például a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden lehetőség szerint akadálymentes, felnőtt- és gyermekbarát legyen, minden korosztály igényét kiszolgálják. A magyarországi természetjárásban hamarosan olyan infra­struktúra fogadja majd a látogatókat, amely lehetővé teszi és egyben ösztönzi a négy évszakos, 365 napos túrázást – hívta fel a figyelmet.

Németh Csaba megjegyezte: a támogatott projektek az országos kéktúra útvonalán összesen 217 helyszínen 354 elemet tartalmaznak, ezeket hálózatba is rendezik. – Minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami – fogalmazott, hozzátéve: a Projekt.mtsz.org web­oldalon részletes, térképes kereső mutatja be az egyes fejlesztéseket, emellett készül egy kilenc kötetből álló túrakönyvsorozat is a Természetjáró nevű applikációhoz hasonló praktikus tartalommal, igényes kivitelben.

Időjárásjelző élménypont

Erdei pihenők, kilátók, meteorológiai állomások épülnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Északerdő Zrt. területén, csaknem kétszázmillió forintból – közölte Zay Adorján, a társaság vezérigazgatója tegnap az MTI-vel. Eszerint a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásával zajló projektben az Északerdő Zrt. számos turisztikai beruházást valósít meg. Például négy évszakos pihenőhelyet alakítanak ki Háromhuta határban az István-kút környékén, a Nagy-Milic déli oldalán a Csata-réti háznál, valamint a Magyarország legészakibb részén elhelyezkedő Oláh-réten. Mindhárom helyen turisztikai szempontból is érdekes meteorológiai állomás épül, és ezekhez kapcsolódva bemutatóhelyeket is létrehoznak. Újjáépítik Lillafüreden az 1950-es években lebontott Zsófia-kilátót, és egy idevezető lombkorona-tanösvényt is kialakítanak. Korszerűsítik a lillafüredi Lencsés-forrás pihenőt, a Sárospatak mellett található botkői autóspihenőt, valamint a Telkibányától nem messze fekvő Király-kúti pihenőt, és megújul az újhutai elágazástól induló tanösvény is. A fejlesztések várhatóan 2020. szeptember végére befejeződnek – közölte a vezérigazgató.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.