Felkészült a Budapest Airport a nyárra

Lassan újra benépesülhet a fővárosi nemzetközi repülőtér, ahol minden szükséges óvintézkedést megtettek az európai légi közlekedésre vonatkozó járványvédelmi előírások alapján, sőt, már hetekkel ezelőtt bevezették azokat a lépéseket, amelyeket az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a napokban fogalmazott meg. A Magyar Nemzettel ismertették azokat az általános tudnivalókat, amiket az idén külföldre készülő utazóknak érdemes megjegyezniük.

2020. 05. 26. 14:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyzet és az utasok egészségének védelme érdekében vezettek be a repülőterek különleges biztonsági óvintézkedéseket, amelyek azt szolgálják, hogy csökkenjen a koronavírus terjedésének kockázata a légikikötőben és a repülőgépek fedélzetén.

Felelős a földi kiszolgáló

A jelenlegi járványügyi helyzetben a repülőtér-üzemeltetők feladata szerte a világban, hogy földi kiszolgáló partnereikkel együtt garantálják az utasok repülőtéren való tartózkodásának biztonságát – tájékoztatott a Budapest Airport. A járványügyi kockázat a nemzetközi ajánlásokban megfogalmazott intézkedésekkel a minimálisra csökkenthető, ezért van szükség a korábbi megoldások reformjára. Nem bízzák a véletlenre: az utazás első fázisától az utolsóig, vagyis a repülőtérre történő megérkezéstől a check-in folyamatában, a biztonsági ellenőrzéskor, a repülőgépbe való beszállítás során, a poggyászkiadáskor, illetve az útlevél- és a határellenőrzés alatt következetes szabályok segítik a biztonságos utazást.

Élen jár a budapest airport

A nemzetközi szervezetek által megfogalmazott, alapvetően szükséges intézkedéseket a Budapest Airport már hetekkel korábban bevezette az utasok és a személyzet egészségének védelme érdekében – közölte a Magyar Nemzettel az üzemeltető. Kiemelték: rendre az élen járnak a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi intézkedések bevezetése terén, erre példa, hogy már a járvány alatt demonstrálták a repülőtéren való tartózkodás biztonságos módjait, ehhez korán bevezettek számos változtatást.

– A jelenlegi helyzetben két fontos feladatunk van: egyrészt biztonságossá és kockázatmentessé tenni a repülőtéren való tartózkodást, másrészt ezen intézkedések által visszaépíteni az utasok repülés iránti bizalmát a járvány lecsengését követően – idézték Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója szavait, aki szerint a nemzetközi EASA iránymutatás visszaigazolta mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a magyar állomáson idejekorán bevezetett a reptér.

Tiltó matrica az ülésen

A járatok újraindulása kapcsán jelezték azt is, hogy az elmúlt, forgalommentes időszakban fertőtlenítő nagytakarítást végeztek, illetve végeznek folyamatosan. A távolság betartatását padlómatricák, a tranzitterületeken pedig minden második ülésen tiltómatricák segítik. Kötelezően maszkot viselnek a személyzet azon tagjai, akik az utasoktól nem tudják tartani a másfél méteres védőtávolságot, de ahol meg tudták oldani, térelválasztó plexit telepítettek a személyzet és az utasok közé.

A terminálokon hamarosan fertőtlenítő hatású szőnyegek gátolják a kórokozók cipőn történő behordását, az épületben pedig rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. Emellett január óta ötnyelvű információs kiadványok tájékoztatják az utasokat a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról a ferihegyi repülőtéren, ahol az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki.

Nemzetközi protokoll

Valamennyi földi állomás, így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is egységes szabályokat vesz figyelembe az alapvető biztonság érdekében. Ezeket érdemes ismernie, aki külföldi utazásra készül az idén. Az irányelveket így fogalmazták meg:

  • Ahol csak lehetséges, fontos a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása.
  • Fontos a maszkviselés és rendszeres kézfertőtlenítés ösztönzése az utasok és a személyzet körében.
  • A legfontosabb a vírussal kapcsolatos tudnivalók kommunikálása az utasok felé.
  • Rendszeres fertőtlenítő takarításokat tartanak, különös tekintettel az utasok által gyakran megérintett felületekre.
  • Az érintésmentes repülőtéri ügyintézés elősegítése is szándék.
  • Nem maradhat el a szellőzőrendszer folyamatos fertőtlenítése, a megfelelő légcsere biztosítása.
  • Ügyelnek a védőfelszerelés viselésének biztosítására a személyzet körében, és ahol lehet, térelválasztó plexit telepítenek.
  • A repülőtérnek arra kell kérnie az utasokat, hogy a tömeg elkerülése érdekében kísérő nélkül lépjenek be a légi kikötőbe. Csak akkor indokolt, hogy ne egyedül érkezzen egy elutazó turista, ha például kiskorú vagy mozgásában korlátozott.
  • A repülőtér arról is gondoskodik, hogy az utasok tisztában legyenek az érvényes egészségvédelmi intézkedésekkel.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.