Fellángolt a vita a nyugdíjak megemeléséről Romániában

Az alkotmánybíróság helybenhagyó döntése ellenére is valószínűsíthető, hogy Romániában elmarad a negyvenszázalékos nyugdíjemelés. A kormány legfeljebb 14 százalékos járadéknövelésre vállalkozik, amit szakmai körök is támogatnak.

2021. 01. 18. 11:20
null
Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia változatlanul nem engedhet meg magának negyvenszázalékos nyugdíjemelést, jelentette ki a legutóbbi kormányülésen Florin Cîțu román miniszterelnök. Ezt mondta tavaly is, akkor még pénzügyminiszterként, mostani reakcióját azonban nemcsak kormányfői pozíciója teszi fajsúlyosabbá, hanem az is, hogy az alkotmánybíróság döntésére válaszolva erősítette meg: a nyugdíjak növelése a kormány által vállalt ütemterv szerint valósul meg.

Az előző, még Ludovic Orban vezette kabinet egyébként 2020 októberé­ben fordult az alkotmánybírósághoz, miután a korábbi, szociáldemokrata időkben napvilágot látott kormányrendeletet jóváhagyó törvényt a parlament úgy fogadta el, hogy az előirányzott 14 százalékos nyugdíjemelést negyvenre módosította. A tavaly szeptembertől érvényben levő 1442 lej (mintegy 110 ezer forint) helyett így 1775 lejre emelkedne a nyugdíjpont. A negyvenszázalékos növekedés a GDP 3,05 százalékának megfelelő, 34,3 milliárd lejes pluszterhet róna a költségvetésre.

Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az alkotmánybíróság január 13-án hozta nyilvánosságra a döntését. A taláros testület alkotmányosnak ítélte a jogszabályt, amelyet ezek után kihirdetésre továbbküldenek Klaus Johannisnak, az államfő azonban nagy valószínűséggel megfontolásra visszaküldi azt a parlamentnek. Az is szinte biztosra vehető, hogy a december végén beiktatott kormány pártjai, a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ által alkotott parlamenti többség hatályon kívül helyezi a negyvenszázalékos emelésről szóló cikkelyt, és a liberális kormány által tavaly ősszel megszavazott 14 százalékos emelést tartja érvényben. A kormánypártok várhatóan azért sem engednek az ügyben, mert a 2021-re szóló, még kidolgozás alatt álló költségvetés-tervezet így is jelentős hiánnyal számol. Az ország GDP-arányos költségvetési hiánya a nyugdíjak 14 százalékos emelkedése esetén is várhatóan kilenc százalékra emelkedik.

Egy jelentős közgazdászokból álló grémium is súlyos veszélynek tartja a nyugdíjak negyvenszázalékos növelését, és ezt a nyilvánosság elé is tárták egy Aurel Iancu akadémikus, Daniel Dăianu, a Pénzügyi Tanács elnöke, valamint a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Valentin Lazea és több más szaktekintély által aláírt nyílt levélben.

Meglátásuk szerint míg az uniós országokban a világjárvány okozza a növekvő költségvetési hiányt, a Romániában 2021-ben várható hiány majdnem fele strukturális okokra vezethető vissza, amelyek nem veszik figyelembe a gazdaság ciklikus állapotát.

„Azokban az országokban, amelyekhez gyakran hasonlítjuk magunkat (Magyarország, Lengyelország, Csehország), azonos méretű költségvetési hiány várható. Alapvető különbség azonban, hogy Románia esetében a GDP nyolc-kilenc százalékának megfelelő költségvetési hiány a megnövekedett állandó kiadások miatt alakul ki. Életbe vágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíj negyvenszázalékos emelését, mert ezt a terhet nem bírná el a gazdaság, a gazdasági fellendülés erőltetetté, rendezetlenné, fájdalmassá válna, azonnali adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket vonna maga után. Megszakadna a gazdasági fellendülés, és újabb recesszió következne. Középtávon azonban szükség van a nyugdíjak emelésére, különös tekintettel az alacsony nyugdíjakra, és ezzel párhuzamosan fel kell számolni a nyugdíjrendszer torzulásait” – áll a levélben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.