Feltöltik üzemanyaggal a Belorusz Atomerőmű aktív zónáját

A Paks II referenciablokkjának építésénél szerzett tapasztalatok a magyar projektet is segítik.

2020. 08. 08. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks II atomerőművi fejlesztés egyik referenciája, a Belorusz Atomerőmű kivitelezése újabb mérföldkőhöz ért, amikor pénteken megkezdték a szakemberek az üzemanyag berakását az 1-es blokkba. A folyamat egészen augusztus végéig tart, addig 163 nukleáris üzemanyag-kazettát helyeznek el a reaktor aktív zónájában – közölte a tervezést és kivitelezést végző Roszatom. Az orosz atomenergetikai konszern hozzátette, hogy az üzemanyag reaktorba töltését követően beindítják a láncreakciót és az egyszázalékos ellenőrzött teljesítményszint elérésével elvégzik a szükséges ellenőrzéseket.

Ettől a pillanattól válik a reaktor atomerőművé.

Miután tesztekkel igazolták, hogy a blokk a terv szerinti paramétereknek megfelelően megbízhatóan és biztonságosan működik, elkezdődhet a villamosenergia-termelés, amelynek során rákapcsolják a blokkot az elektromos hálózatra.

– A Belarusz Köztársaság a legmodernebb technológiájú 3+ generációs blokkot tudhat magáénak. E technológia referenciájaként szolgál több, Oroszországban már üzemelő atomerőművi blokk. (Kettő a Novovoronyezsi Atomerőműben egy pedig Leningrádi Atomerőműben.)

Ezek mindenben megfelelnek a fukusimai atomerőművi baleset után megszigorított biztonsági követelményeknek, a típus biztonságos voltát a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (IAEA) valamennyi vizsgálata megerősítette.

Nagyon fontos számunkra, hogy az első külföldi VVER-1200 típusú blokkot éppen a Belarusz Köztársaság területén, egy testvéri országban építettük fel – közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Fehéroroszország folyamatosan együttműködik a IAEA-val, továbbá az Európai Bizottság, valamint az Európai Nukleáris Biztonsági Szabályozó Hatóságok Csoportjának (ENSREG) képviselőivel. A 2012–2020 közötti időszakban hét kulcsfontosságú, az első atomerőművüket építő országok számára ajánlott vizsgálatot végeztek el a IAEA szakértői a helyszínen.

– A korábbi generáció VVER–1000 típusú blokkjaival összehasonlítva a

3+ generációs VVER–1200 típusú reaktorokkal szerelt innovatív blokkok a gazdaságossági és a biztonsági mutatók terén egyaránt felülmúlják elődjeiket

– közölte Andrej Petrov, az ASZE Mérnöki vállalat első alelnöke, az orosz atomerőműveket üzemeltetető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.

A VVER–1200-as blokktípus egyik legfontosabb jellemzője, hogy

az aktív és a passzív biztonsági rendszerek olyan egyedi kombinációjával rendelkezik, ami az atomerőművet maximálisan ellenállóvá teszi a külső és a belső behatásokkal szemben. Az összes ilyen blokkon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát és más olyan passzív biztonsági rendszereket, amelyek teljes áramszünet esetén is képesek üzemeltetői beavatkozás nélkül működni.

Ezenkívül a reaktor teljesítménye húsz százalékkal meghaladja az előző generációét, ugyanakkor a kiszolgáló személyzet létszáma sokkal kisebb. A főberendezések élettartama kétszeresére, harmincról hatvan évre nőtt és további húsz évvel kitolható. A 3+ generációs orosz atomerőművek megrendelői között van Finnország, Magyarország, Törökország, Banglades és Egyiptom.

Az Asztravec melletti erőmű köré időközben egy kisebb város épült, hasonlóan más nagyobb erőművi projektekhez.

Atomerőmű sorozatgyártásban

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit kompletten az Atomenergomas Rt., a Roszatom gépgyártó holdingjának vállalatai készítették. Az üzemanyagot a Novoszibirszki Vegyi Üzem gyártotta, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottsága 1,3–4,4 százalék között változik. A Roszatom jelenleg az egyetlen olyan vállalat a világon, amely sorozatgyártásban épít atomerőműveket. A világon 102 atomenergetikai létesítményt építettek eddig orosz tervek alapján, ezek közül 78 blokk VVER típusú atomerőmű.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.