Fontos minősítéseket szerzett meg az MVM-csoport

A százszázalékos állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett a nemzetközi tőkepiacok által is elfogadott hitelminősítést a magyar energetikai holding.

2021. 06. 22. 17:01
null
Bártfai-Mager Andrea: Alapvető változások szükségesek a hulladékgazdálkodási holdingnál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befektetési kategóriába sorolta az MVM-csoportot az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökség is, így a százszázalékos állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett a nemzetközi tőkepiacok által is elfogadott hitelminősítést a magyar energetikai holding. A vállalat a regionális terjeszkedési stratégiája részeként célozta meg a nemzetközi hitelminősítésének megszerzését is, az értékelési folyamatot a csehországi akvizíciójával párhuzamosan indította el.

– A nemzetközi hitelminősítések alátámasztják az MVM erős üzleti profilját, vezető piaci pozícióit, stabil pénzügyi helyzetét, hiteles növekedési stratégiáját, egyben az MVM felelős gazdálkodását is igazolják – hangsúlyozta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az esemény bejelentésekor. Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a hitelminősítések tovább erősítik az MVM-csoport hitelezőivel és üzleti partnereivel fennálló kapcsolatát, és utat nyithatnak a nemzetközi forrásbevonás irányába. A későbbiekben, akár már középtávon a magasabb osztályzat megszerzése is cél a cégvezető szerint.

A miniszter szerint a minősítés igazolja az MVM erős üzleti profilját
Fotó: Teknős Miklós

A Standard and Poor’s és a Fitch Ratings az MVM-csoport működési környezete, stratégiája és üzleti kockázatainak vizsgálata, valamint további tényezők alapján döntött a befektetési kategóriájú osztályzat megítéléséről. Az S&P BBB mínusz, a Fitch pedig BBB minősítést adott. A hitelminősítők a magyar állam mint tulajdonos támogató szerepvállalását is figyelembe vették, de az állami támogatás nélkül, önálló alapon is (standalone) befektetési kategóriába sorolták a vállalatot. A Fitch standalone BBB besorolása megegyezik a jelenlegi magyar szuverén hitelminősítési besorolással. Mindkét osztályzathoz stabil kilátást rendeltek a hitelminősítők.

A közép-európai energiaipari vállalatok hitelminősítése jellemzően ezekhez hasonló vagy valamivel gyengébb – tájékoztatott a vállalat. A két hitelminősítési kategória megléte fontos feltétele a nemzetközi tőkepiacok széles körű elérésének, illetve annak, hogy az MVM-csoport versenyképes szinten tarthassa kamatköltségeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.