Gesztusértékű a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése

A garantált bérminimum változása tízszer annyi munkavállaló fizetését érintheti, mint a minimálbér változása.

Nagy Kristóf
2021. 02. 21. 8:45
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos gesztus a munkavállalók felé a garantált bérminimum – a minimálbérrel azonos – négyszázalékos emelése. Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző és HR-szolgáltató vállalati ügyvezetője közleményében azt hangsúlyozta, hogy

üzenetértéke van a munkavállalók felé, hogy a járványhelyzet okozta extrém visszaesés ellenére is bért emelnek a munkaadók. Mindez azt is mutatja, hogy a munkáltatóknak és a szakszervezeti érdekképviseleteknek továbbra is fontos a bérfelzárkóztatás ügye, amelyet a kormányzat is szorgalmaz.

Juhász Csongor felidézte: a kölcsönzött munkavállalók mintegy felét érinti közvetlenül a minimálbérek februártól érvényes négyszázalékos emelése.

A bérminimum emelésének ráadásul a közvetett hatása sem elhanyagolható, mivel legalább ugyanannyi embert érint a magasabb fizetési kategóriákban. Ennek oka, hogy

sok nagyvállalatnál elterjedt gyakorlat, hogy a magasabb kereseti kategóriákban dolgozók bérfejlesztésének mértéke megegyezik a garantált bérminimum változásával.

A tapasztalataink szerint a bérminimum változása valamilyen formában mindig hatást gyakorol a bér­skála magasabb szintjeire – mutatott rá a Prohuman.

Kinek jár a garantált bérminimum?

Magyarországon kétféle kötelező legkisebb bér létezik. A minimálbér összegénél – februártól bruttó 167 400 forint – alacsonyabb fizetésért senki sem foglalkoztatható. A munkavállalók nagyon kis része, öt-hét százaléka dolgozik hivatalosan minimálbérre bejelentve.

A garantált bérminimum – február­tól bruttó 219 ezer forint –, vagyis a magasabb összegű kötelező legalacsonyabb bér már jóval többeket érint: a közvetlen és közvetett hatása a munkavállalók mintegy felének a keresetét befolyásolhatja. A munkavállaló bére akkor nem lehet alacsonyabb a bérminimum összegénél, ha a munkakör betöltésének a feltétele a középfokú végzettség, amellyel így a munkavállalónak rendelkeznie kell.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.