Gombamód szaporodnak az e-töltőállomások

Növekszik a töltések száma, és a tankolt villamos energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében 13 585 töltést regisztráltak, addig az idei első három hónapban már 97 231-et.

2019. 07. 18. 9:31
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 844 elektromos töltőállomás létesítését hagyta jóvá a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH), az engedélyek alapján pedig áprilisig 470 töltőállomást helyeztek üzembe a társaságok, összesen 858 kútfejjel.

A legtöbb, 525 engedélyt a közép-magyarországi régióban adta ki a hatóság, a többi magyarországi régióban száz alatti számokat látni, 28 (Észak-Alföld) és 82 (Közép-Dunántúl) között. Az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése hatósági engedélyhez kötött 2016. január 1-je óta. A lakossági fogyasztók és a nem lakossági felhasználók a saját berendezésükön továbbra is engedély nélkül tölthetik a járművüket.

Fotó: Bach Máté

Növekszik a töltések száma, és értelemszerűen a tankolt villamos energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében 13 585 töltést regisztráltak, addig az idei első három hónapban már 97 231-et. A felvett áram mennyisége pedig – ugyanezen időszakokat összevetve – 46 570 kilowattóráról (kWh) 326 348-ra emelkedett. Beszédes adat az is, hogy 2019 első negyedévében a töltőket átlagosan kétszázszor használták 3,4 kWh vételezésével.

A most használatban lévő két elektromos töltőpontja mellett legalább további húszra lesz szüksége Paks városának, amely az e-mobilitást célzó, Protheus-programjában a napokban három elektromos meghajtású taxit állított forgalomba.

A településen teljesen kiváltják a dízelmeghajtású buszokat, tíz e-járművet szereznek be az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program forrásaiból elnyert, 1,7 mil­liárd forint segítségével – számolt be a Protheus Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Hozzátette, hogy a tízmilliárdos Protheus-programba több környékbeli önkormányzat, így Szekszárd, Tolna és Dunaföldvár is bekapcsolódott. A térségben ötven-száz elektromos jármű forgalomba állítását tervezik a következő két évben.

A paksi önkormányzat emellett okos áramhálózat létrehozásáról is megállapodott az E.Onnal. A rendszerrel az épületek tetejére telepített napelemek és önkormányzati napelemparkok által termelt áramot továbbítani lehet az önkormányzati ingatlanokhoz, így a térségi települések kölcsönösen el tudják látni egymást villamos energiával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.