Harapófogóban a baromfisok

Két járvány egyszerre szorongatja a hazai baromfitartókat, míg a madárinfluenza az állományok létszámára, a koronavírus a gazdák pénztárcájára jelent nagyobb fenyegetést. A veszélyhelyzet idejére elrendelt korlátozások alaposan csökkentették a keresletet, és így az árak is bedőltek. A szakmai szervezet szerint az unió­ba érkező import felfüggesztése rendezhetné a helyzetet az EU baromfipiacán.

2020. 04. 30. 8:29
null
A termelőknek nem éri meg újratelepíteni az állományokat Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a madárinfluenza már januárban felütötte fejét hazánkban, kisebb szünet után március végétől kezdett valódi pusztításba. A kór egyelőre megállíthatatlannak tűnő gyorsasággal terjed, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a két érintett megyében – Bács-Kiskunban és Csongrádban – április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8 vírus jelenlétét, a betegség miatt pedig csaknem három és fél millió szárnyast öltek le. A járvány végét egyelőre a szakemberek sem látják, azt azonban már most biztosra veszik, hogy a gazdák kára több milliárd forintra rúg.

A baromfitartók és a vágóhidak helyzetét a madárinfluenza mellett a koronavírus-járvány, illetve a betegség terjedését megfékezni hivatott korlátozások is tovább nehezítik. Bár a járvány hazai megjelenése utáni néhány hétig hosszú sorok kígyóztak a hentesek előtt, a csirkehús pedig rövid időre hiánycikk lett az országban, a pánikvásárlások lecsengésével alaposan visszaesett a vágóhidakra érkező megrendelések száma. Ennek oka, hogy a szállodák és az éttermek bezártak, ahogyan a közétkeztetés is jórészt szünetel.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint mára jelentős túltermelés alakult ki a piacon, ami komoly áresést hozott. A koronavírus-járvány miatt mintegy húsz százalékkal csökkentek az árak a baromfipia­con, a készletek azonban ennek ellenére sem apadnak, sőt, napról napra tovább gyarapodik az eladhatatlan árumennyiség. A terméktanács elnöke az M1 adásában arról is beszélt, hogy a járvány a rövid távú veszteség mellett hosszabb távon is hatással lehet az ágazat helyzetére. Az élőcsirke felvásárlási ára gyakorlatilag az önköltségi szint alá süllyedt, így a termelőknek nem éri meg újratelepíteni az állományokat. Ugyanakkor, ha sokan döntenek így és Európa-szerte levágják a szülőpárokat, annak néhány hónapon belül komoly következményei lehetnek a kínálati oldalra.

A termelőknek nem éri meg újratelepíteni az állományokat
Fotó: Éberling András

A szakmai szervezet szerint a jelenlegi veszélyhelyzetre hivatkozva korlátozni kellene a harmadik országokból érkező importot, amely évenként 850 ezer tonnányi baromfihúst tesz ki.

– Ha ezt a bátor lépést az Európai Bizottság megtenné, az olyan piaci átrendeződést eredményezne, amely segítene megoldani az uniós termelők problémáit – hívta fel a figyelmet Csorbai Attila. E mellett más korrekciós intézkedésekre is szükség lehet, a hízott libamájjal foglalkozó termelőknek például finanszírozási oldalról is segítő kezet kellene nyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.