Harmadára eshet vissza az airbnb-s lakásszám

A tulajdonosoknak sokkal kevésbé fogja megérni ez a fajta tevékenység.

2020. 07. 13. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha egyelőre még csak az biztos, hogy az önkormányzatok maguk dönthetnek a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról, az úgynevezett airbnb-ztetés szigorításának, a felmerült évi legfeljebb 120 napra engedélyezésének számos fontos lakásügyi következménye lehet. A Duna House (DH) elemzésé­ben rámutatott, hogy mivel az ­Airbnb-n és más szolgáltatókon keresztül néhány napra elérhető budapesti lakások az V., a VI. és a VII. kerületben koncentrálódnak, ott a teljes lakásállomány több mint tíz százalékát teszik ki a turisztikai célra hasznosított ingatlanok.

A 120 napos korlátozással kapcsolatban a közvetítőhálózat leszögezte, a kevesebb lehetséges vendégéjszakával jelentősen romlik a rövid távú lakáskiadással elérhető hozamszint, vagyis a tulajdonosoknak sokkal kevésbé fogja megérni ez a fajta tevékenység. A DH ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzet ­miatt már az elmúlt hónapokban megnőtt a korábban airbnb-ztetett lakások más módon történő felhasználása. Egy részüket hosszú távra próbálták kiadni a tulajdonosok, másik részük az eladó ingatlanok számát növelte. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint akár harmadára eshet a rövid távú kiadásban hasznosított lakások száma, ami a belső kerületek adásvételi forgalmát gyarapíthatja. Ez feltehetően árkorrekcióhoz, árcsökkenéshez vezet, amely a belvárosi lakásáraknál akár hat-hét százalékos mérséklődést is jelenthet. A cég szerint az ingatlanbefektetés ugyanakkor továbbra is jó alternatíva marad más befektetési lehetőségek bizonytalansága miatt. A jellemzően készpénzes befektetők például várhatóan nyugodtabban kivárnak és figyelik majd a lehetőségeket.

Mint megírtuk, az elmúlt évek budapesti lakásdrágulásában és a lakbérek jelentős emelkedésében igen komoly szerepet játszott az Airbnb. Ezt a járványhelyzet szinte azonnal igazolta, hiszen az Ingatlan.com adatai szerint a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja néhány hónap alatt tizenöt-húsz százalékkal csökkent a főváros belső kerületeiben. Eközben a legtöbb vidéki nagyvárosban – ahol az ­Airbnb csak elvétve van jelen – nem estek a bérleti díjak, sőt Debrecenben vagy Veszprémben tovább nőttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.