Harminc tonna hamis ruha

Több mint százezer hamis ruhadarabot és harmincezer pár cipőt foglalt le tavaly az adóhivatal. A hamisítványok adott esetben társadalmi hasznot hajthatnak, a hatóság ugyanis bizonyos feltételek mellett a rászorulóknak ajánlhatja fel a feketepiacról elvont tételt. Legtöbbször azonban a megsemmisítés sorsára jutnak a jogsértően előállított darabok.

Jakubász Tamás
2020. 01. 25. 14:44
null
A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai pakolják a NAV által lefoglalt cikkek egy részét Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeres munkát ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) embereinek a hamisítás, a jogellenes utánzás – nem volt ez másként tavaly sem. Mint lapunk megtudta, a hatóság a múlt esztendőben a legkülönfélébb hamisítványokat vonta ki a feketepiacról: a lefoglalt termékek között játékok, CD-k, DVD-k mellett szép számmal akadtak számítástechnikai berendezések és távközlési eszközök, ahogy hamis szerszámok, sporteszközök, vegyipari termékek és élelmiszerek is fennakadtak a hatósági hálón. A jogsértő termékek nagyobb része ezzel együtt is ruházati cikkekből állt.

Tavaly – a büntető és a szabálysértési eljárásokban – összesen 109 ezer hamis ruhadarabot és kiegészítőt foglalt le a NAV. A tételek harminc tonnánál is többet nyomhattak, együttes értékük becslések szerint túlléphette a százmillió forintot. Illegálisan előállított cipőkre is akadtak a hatóság emberei: az összességében lefoglalt több mint harmincezer pár lábbeli szintén sokmilliós értéket képviselhetett. Az adatok ismeretében mindenekelőtt arról érdeklődtünk, honnan szerez tudomást a hivatal egy-egy hamis ruhaszállítmányról. Mint közölték, általában a hatóság kockázatelemzésen alapuló ellenőrzései és a tapasztalt pénzügyőrök jó megérzései derítenek fényt az illegális tételekre, de sokszor azok a cégek adnak lényeges információt, amelyeknek a logóját, emblémáját a hamisítók jogellenesen felhasználják. Néha az állampolgári bejelentések vezetik nyomra a hivatalt, miként megesik, hogy a vakszerencse játszik érdemi szerepet a jogsértés lefülelésében.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai pakolják a NAV által lefoglalt cikkek egy részét
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekes kérdés, hogy mi lesz a hamis ruhák sorsa. Ennek kapcsán a NAV-nál kifejtették, hogy a hatóság bizonyos feltételek mellett felajánlhatja a lefoglalt ruhaneműket közérdekű célra, a rászorulóknak. – Tavaly hat tételnél tett így a hivatal, ebből hármat fogadott el a segélyszervezetek képviselőit tömörítő Karitatív Tanács. Az átadott ruhák értéke nyolcszázezer forint volt – közölték a NAV-nál. Mindehhez hozzátehető: a hamis ruhák legális felhasználása korántsem egyszerű, például azért sem, mert a márkajelzések eltávolítása sokszor csak úgy lehetséges, hogy a ruha használhatatlanná válik.

A hamis ruházati cikkek a körülmények miatt igen gyakran a megsemmisítés sorsára jutnak. Ez – mint a hivatalnál rámutattak – leginkább szétvágással, aprítással vagy égetéssel történik, mégpedig a különböző hulladékfeldolgozó telepeken. Tavaly az adóhatóság a raktáraiban elhelyezett bűnjelek közül csaknem hét tonna ruhát és cipőt semmisíttetett meg, ennek költsége nagyjából háromszázezer forint volt. Az árut az FKF Zrt. hulladékhasznosító erőművében égették el – természetesen a pénzügyőrök felügyelete mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.