Három éves csúcson az euró árfolyama a dollárhoz képest

Az idén korábban volt már egy erősödési hullám, most azonban 2018 eleje óta nem látott magasságba került az euró a dollárhoz viszonyítva. Növekszik a bizalom az euró iránt, mivel az Európai Központi Bank óvatosabb monetáris politikát folytat, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 04. 8:15
Euro, Hong Kong dollar, U.S. dollar, Japanese yen, pound and Chinese 100 yuan banknotes are seen in this picture illustration, in Beijing, China
Gyorsan gazdagodnak a legsikeresebb kínai vállalkozók Fotó: Jason Lee Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején még 1,1 dollár körül ingadozó euró az év közepén erősödni kezdett, elérte az 1,2-es szintet, ott azonban elakadt, és kissé lejjebb stabilizálódott az árfolyam. A folyamat logikusnak tűnhetett, mivel a koronavírus-járvány kitörése után

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hirtelen másfél százalékról nullára csökkentette az alapkamatot, amely az euró esetében már eleve hosszú ideje nullán állt.

A két deviza közti rövid távú kamatkülönbség így megszűnt, és mivel a hosszabb lejáratú amerikai államkötvények hozama is nagyot csökkent, minden szinten mérséklődött a dollár hozamelőnye az euróhoz képest, így a kereslet is kisebb lett az amerikai valuta iránt.

Az elmúlt napokban hirtelen újra erősödni kezdett a közös európai deviza, ezúttal át is törte az 1,2 dolláros szintet. Ezzel közel három éve a legerősebb szintre emelkedett, és ha tovább erősödik és az 1,25-ös szintet is átlépi, akkor már hatéves csúcsról beszélhetünk. Vélhetően azért kezdett most újra szárnyalni az euró, mert a befektetők azt latolgatják, mi várható, ha a megjelenő vakcináknak köszönhetően a járvány jövőre lényegében megszűnik, a gazdaság fellélegezhet.

Más valutákhoz képest is gyengül a dollár
Fotó: Reuters

Az Európai Központi Bank (EKB) eleve határozott összegű és véges időre, jövő júniusig tartó rendkívüli eszközvásárlási programot hirdetett, vagyis nem kezdett mértéktelen pénznyomtatásba, míg

a Fed tavasszal limit nélküli eszközvásárlási programba kezdett, és az első hónapokban valóban óriási összegben vásárolt állampapírokat, így jóval több fedezetlen dollárt bocsátott ki.

Ha látszik a járvány vége, jó eséllyel az EKB nem hosszabbítja meg a júniusban kifutó programot, a Fed részéről a befektetők viszont arra számítanak, hogy hosszabb távon is fennmaradhat a pénzszórás, ez pedig óhatatlanul gyengíti a dollárt az euróval szemben.

A két óriás deviza árfolyama az euró bő húsz évvel ezelőtti bevezetése óta jelentős mozgásokat produkált, különösen az első időben. A nagyjából a mostani szinten debütáló euró gyorsan lezuhant 0,7 dollárig a 2000-es évek elején, mivel nem volt még meg a bizalom iránta, onnan azonban meredek vágtába kezdett, értékét megduplázva 1,6-ig emelkedett. Onnan 2014–15-ben esett vissza az elmúlt évek szintjére, amikor az EKB megkezdte első eszközvásárlási programját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.