Illetékmentesen vehetnek lakást a családok

A családok illetékmentesen vásárolhatnak új vagy használt lakást – jelentette be Novák Katalin. A családokért felelős miniszter azt mondta, az új otthonteremtési programnak még egy eleme várható.

2020. 10. 19. 11:18
NOVÁK Katalin
Egymásra épülnek az otthonteremtési és családtámogatási intézkedések Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki, aki csokkal vásárol új vagy használt lakást, illetékmentességet élvez 2021. január 1-jétől, vagyis egy fillér illetéket nem kell fizetnie – jelentette be Novák Katalin családokért felelős miniszter az otthonteremtési program újabb elemét.

Az illetékmentesség nem utólag értendő, azaz a csokkal vásárló családoknak eleve nem kell megfizetniük a négyszázalékos illetéket, ami akár több millió forintot tehet ki. Novák Katalin példája szerint egy nettó ötvenmillió forintos ingatlan vásárlásakor mindez azt jelenti, hogy a család 13,5 millió forint áfafizetés alól mentesül, és további kétmillió forintot tud spórolni azzal, hogy nem kell illetéket fizetnie. Összesen 15,5 millió forintot tudnak így megspórolni a családok a csokon és egyéb támogatásokon, például a babaváró támogatáson felül.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelők ugyanúgy igénybe vehetik a csokot, ahogy most az illetékmentességet is. Fontos az is, hogy ahogy az eddigi, úgy a mostani lehetőség is felülről nyitott előirányzattal lesz elérhető, azaz nem kell attól tartani, hogy bárki lemaradna róla.

Egymásra épülnek az otthonteremtési és családtámogatási intézkedések
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter a múlt héten bejelentett otthonfelújítási programmal kapcsolatban annyit pontosított, hogy annak lebonyolításáért a Magyar Államkincstár lesz felelős, amely képes lehet tömeges igények kielégítésére is. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lebonyolítani. Novák Katalin szerint a program várhatóan nagyon népszerű lesz, a megnövekvő feladatokkal munkahelyeket teremthet, és arra is számítanak, hogy külföldről is hazatérhetnek magyar szakmunkások.

Az új otthonteremtési program minden eleme 2021. január 1-jétől vehető igénybe, ehhez törvény- és rendeletmódosításokra van szükség. Novák Katalin jelezte, egy elem még biztosan lesz a programban, és néhány héten belül mindenki részletesen tájékozódhat a lehetőségekről.

– Az eddigi legnagyobb otthonteremtési programot valósítjuk meg, ezért segítünk minden gyermekvállalás előtt álló vagy gyermeket nevelő családot, hogy saját otthonhoz jusson, hogy minden családnak legyen tető a feje felett – jelentette ki a miniszter.

Az új otthonteremtési program részeként az új lakásokra 27 helyett öt százalékra csökkentett áfakulcs lesz érvényes január 1-jétől. A csokkal vásárló családok ezt az ötszázaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy adómentesen juthatnak új építésű ingatlanhoz. A miniszter múlt héten azt is bejelentette, hogy a lakásfelújítás költségének felét, legfeljebb hárommillió forintot visszaigényelhetnek a családok a Magyar Államkincstárhoz benyújtott számlák alapján. A lehetőség már egy gyermekkel is igényelhető, noha az még nem eldöntött, hány éves korig lehet igényelni. Novák Katalin most azt mondta, 18 éves korig biztosan, és a gyermekükre tekintettel gyodban részesülő családok életkori korlát nélkül megkaphatják a támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.