Jobb, ha belföldön maradnak az utazók

Biztonságosak a hazai szállodák, míg a környező országokban naponta lépnek életbe újabb szigorítások.

2020. 07. 10. 7:30
null
Lángos és szabadság. Továbbra is ajánlott az óvatosság a nyaralási szezonban Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazolja az élet a kormányfő múlt pénteki szokásos rádióinterjújában elhangzott szavait, ugyanis már látható, hogy a határainkon túl romlik a járványhelyzet, mostanra egyre több környező országban újra növekszik a vírusfertőzöttek száma – emiatt napról napra fontosabb, hogy óvatosak legyenek a magyarok, amikor a nyári utazásaikat tervezik, és ahogy azt a szomszédban gyarapodó esetszámok is mutatják, a legbiztonságosabb lehet itthon eltölteni az idei szabadságokat. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott a Kossuth rádióban: „mivel az országot nem tudjuk kiszakítani Európából, és nem is akarjuk, ezért a környező országok hatással vannak ránk”. Emlékezetes, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „sokan vagyunk, akik úgy érezzük, ha egy évben legalább egyszer nem megyünk tengerre, börtönben vagyunk” A múlt hét végén arra kérte a magyarokat, hogy ne külföldre menjenek nyaralni, hanem például a Balatonra. – Emberek fürdőnadrágban, bikiniben, fagylalt, lángos – az emberek úgy érzik, kitört a szabadság, de őrizzük meg az óvatosságot – figyelmeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormány pedig ne nyaralgasson, hanem figyeljen, legalábbis még pár hétig.

Szavainak súlyát mára jobban érzékelhetik a magyarok, például a közkedvelt Horvátország esetén, amely évek óta a legkedveltebb nyaralási célpont, ahová június közepétől korlátozások nélkül lehet beutazni és nincs karanténkötelezettség a hazatérés után. A határnyitás óta viszont naponta többszörösére nő az új fertőzöttek száma, ami mégis szükségessé teheti az óvintézkedéseket az idei nyáron, ezt a horvátországi, illetve a külföldi nyaralást tervezők jobb, ha figyelembe veszik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón ismét felhívta a lakosság figyelmét, hogy ebben a szezonban inkább belföldön nyaraljanak.

Lángos és szabadság. Továbbra is ajánlott az óvatosság a nyaralási szezonban
Fotó: Bach Máté

Mindez azt jelenti, hogy az egészség és az utazási körülmények biztonsága valóban az elsődleges szempont lett a turizmusban. Idehaza felkészültek a szállodák és rendkívül rugalmasan kezelik az előfoglalásokat, a piacon az a jellemző, hogy több helyen előleget sem kérnek a lefoglalt nyári lehetőségekért cserébe, hanem elegendő a helyszínre érkezve vagy csak néhány nappal az indulás előtt teljesíteni a fizetési kötelezettséget. A magyar szolgáltatók útlemondás esetén másik időpont lehetőségét keresik az ügyféllel közösen, az eleve jellemző általános óvatosságot ugyanakkor az is jól mutatja, hogy itthon inkább július közepétől, de főleg augusztusban jegyeznek magas foglaltságot a szállodák, illetve számos bejelentkezés ősszel realizálódik – főképp a fővárosban érzékelhető, hogy szeptember előtt nemigen jönnek tömegesen a külföldiek, már ha a pandémiás helyzet majd lehetővé teszi.

Az időjárástól is függően a hétről-hétre növekvő belföldi turizmus esélyeit erősíti a környező országokban romló járványhelyzet, ám ezzel együtt is túlnyomórészt megmutatkozik, hogy a lakosság számára meggyőzőek voltak a vírus elleni védekezés aktív szakaszában érvényes korlátozások, mára láthatja mindenki, hogy hazánk a lehető legjobb eredményekkel vészelte át a járvány első hullámát. Emiatt is fontos, hogy a júliusra újra romló helyzetben a tapasztalataink alapján felelősen tekintsünk a régi-új helyzetre – vélekednek a turizmus szereplői is, akik a kormányfő múlt pénteki szavai mentén úgy látják, a „magyar tenger partja” mindezek fényében még inkább vonzó lehet a belföldiek körében, habár már a korlátozások enyhítésekor látszott, hogy a Balaton és a vidéki pihenőhelyek idén erős forgalmat bonyolítanak.

A lakosság fegyelmezett

Habár a hivatalos statisztikák még csak a májusi adatokat ismertették, amikor már látszódott, hogy a vidék megnyitásával megindultak a magyarok az országban, mára több felmérés is igazolja, hogy egyre többet költünk utazásra és szórakozásra belföldön. Például a bankkártyákról is pontosan felmérhető, miként állunk éppen a kikapcsolódással. Legutóbb az Erste Bank kártyaforgalmi adatai alapján közölték, hogy látszik: az éttermekben, kávézókban és bárokban pedig júniusban már csaknem annyit fizettünk bankkártyával, mint a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések előtt. Májusban például a Balatonnál, valamint a Velencei- és a Tisza-tónál már meghaladta az egy évvel korábbi költekezést a kártyaforgalom, ami júniusban tovább nőtt: a Balatonnál 12 százalékkal volt több az előző évinél, míg a Velencei-tónál hatszázalékos bővülést tapasztalt a pénzintézet. Viszonyításképpen: a pandémia első időszakában a kártyás költések kilencven százalékkal estek vissza, és a forgalom csak május végén, június elején kezdett el érzékelhetően emelkedni. Az is látszik, hogy a belföldi turizmussal szemben a külföldi esetében sokkal lassabb a visszarendeződés, noha például Horvátországban június második felében, a korlátozások feloldásával már beindult a kártyás fizetések forgalma, ami az utóbbi hetekben megugrott a tengerparti nyaralóhelyeken. Hallgat a kormány és az operatív törzs figyelmeztetéseire a lakosság: óvatosságát mutatják a légitársaságoknál regisztrált kártyás költések adatai is – ezek egyelőre a korábbiakhoz képest igen visszafogottak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.