Jövőre bonyolultabb lesz Nagy-Britanniával kereskedni

A brexit jelentősen megnöveli a szigetországgal bonyolított import és export adminisztrációs terheit

Horváth Éva
2020. 10. 17. 15:53
Kikötő
A view shows the Port of Felixstowe amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) at Port Felixstowe, Suffolk, Britain September 28, 2020. REUTERS/Matthew Childs - RC2P7J9MH1PA Fotó: Matthew Childs Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet, az Egyesült Királyság idén februárban lépett ki az Európai Unióból, 2020 végéig még alkalmazandó az uniós jog a brit szigeteken. Bár egyelőre nem született minden részletről megállapodás, jövő évtől biztosan gyökeresen megváltoznak a kapcsolat szabályai a távozó állammal. A brexit összességében jelentősen megnöveli a nagy-britanniai import és export adminisztrációs terheit, a vállalkozások pedig, jó eséllyel mind inkább arra törekednek majd, hogy brit viszonylatú áruforgalmukat minden esetben erre specializálódott szállítmányozó cégek közbeiktatásával bonyolítsák.

Az általános forgalmi adó (európai jogi terminológiával: hozzáadottérték-adó) mértéke ugyan tagállamonként eltérő, az Európai Unió harmonizált adófizetési, illetve adóbevallási rezsimet alakított ki a határon átnyúló értékesítésekre, illetve árumozgásokra.

Ennek alapján a vállalkozások közti termékértékesítés esetén az áfát, a főszabály szerint a vevőnek kell bevallania és megfizetnie, mégpedig a saját országában alkalmazott áfakulcs szerint. 2021. január elsejétől azonban mindez megváltozik, és az átmeneti időszak lezárultát követően a harmonizált szabályok nem lesznek alkalmazandók a 27 uniós tagállam és az Egyesült Királyság viszonyában. A továbbiakban tehát nem beszélhetünk közösségen belüli értékesítésről és beszerzésről az Egyesült Királyságba küldött, illetve onnan érkező áruk tekintetében – hívja fel a figyelmet a Taylor Wessing Budapest.

A teljes körű szolgáltatást nyújtó nemzetközi ügyvédi iroda szakértői szerint a vállalkozások számára mindez nem csak azt jelenti majd, hogy az Egyesült Királyságból az EU területére behozott árukra a közösségi vámunió egységes vámtarifái érvényesek jövő évtől. Hanem azt is, hogy 2021. január elseje után az áru EU-ba való beérkezésekor, alapesetben az eljáró vámhatóság felé kell majd megfizetni az áfát, méghozzá a behozatal helye szerinti tagállam által kiszabott adómérték alkalmazásával. Vagyis az Egyesült Királyságból tengeri úton importált áruk után – főszabály szerint – abban az országban kell majd teljesíteni az áfafizetési kötelezettséget, amelyben az áru az EU vámterületére lép. A rotterdami kikötőbe érkezés esetén például Hollandiában – mutatnak rá a szakértők.

A suffolki Felixstowe kikötőjében átrakodó teherhajók szeptember végén Fotó: Reuters/Matthew Childs

A szabály alól azonban van néhány kivétel is: így például az importőrnek nem kell majd az import után áfát fizetnie, ha az árut a behozatal tagállamától eltérő tagállamban működő megrendelő részére hozta be. A szabály alól mentesülhetnek a 150 euró összeget meg nem haladó beszerzések is, amelyek esetében az áru egyszerűsített vámellenőrzés keretében léphet majd be az EU területére, ha az uniós kívüli – januártól például brit – eladó közvetlenül felszámítja és központilag befizeti a vevő tagállama szerinti áfát. Ez a könnyítés vonatkozik majd a távértékesítésekre, például internetes vásárlásokra is.

Az Egyesült Királyságba exportált áruk esetén áfafizetési kötelezettség ugyan nem lesz, viszont az Uniós Vámkódex rendelkezéseinek megfelelően kötelezővé válik a vámügyi kiviteli eljárás- Ez utóbbi keretében az exportőrnek be kell mutatnia az indulás előtti árunyilatkozatot a letelepedési helye vagy az áruk exportálás célú csomagolásának, berakodásának helye szerint illetékes, úgynevezett kiviteli vámhivatalnál. Az áruk ezt követően a kiléptető vámhivatal felügyelete alatt és ellenőrzési jogosultsága mellett hagyhatják majd el az EU területét – összegzi a kivitelhez szükséges szabályokat a Taylor Wessing Budapest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.