Kapcsolódott az ország az internetre

Az utóbbi hetek bezártsága rámutatott az infokommunikációs eszközök, a hardverek és a szoftverek fontosságára. Hazánk jól áll a lefedettségben: vezetékes és mobilinternet is elérhető lényegében az egész országban, továbbra is mindössze ötszázalékos áfával.

2020. 04. 07. 11:30
null
Ha a munkáltató elrendelte az otthonmaradást, de nincs lehetőség a munkavégzésre, szabadságot kell kiadnia, vagy alapbért kell fizetnie Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a járvány előtt sem volt ismeretlen fogalom a digitális alapokon nyugvó távoli munkavégzés, a veszélyhelyzet kihirdetése óta sok munkakörben alapvető szükségletté vált a home office. Eközben a digitális tanrend bevezetése a diákok és a tanárok életét is megváltoztatta. Az utóbbi hetekben még az informatikai vívmányoktól ódzkodóknak is bebizonyosodott, hogy a technológiai megoldások hathatós segítséget jelentenek a mindennapokban. A számítógépek, az okostelefonok, az ezek használatát és a kapcsolattartást biztosító internetes kapcsolat is ide értendő.

Magyarországon a legutóbbi uniós jelentés szerint (amely a 2018-as adatokat tartalmazza) nagysebességű vagy ultragyors vezetékes internet az ország településeinek több mint nyolcvan százalékában érhető el, és majdnem minden háztartás él is a lehetőséggel. Mindkét érték uniós átlag feletti. A nem széles sávú eléréseket is ide számítva 95 százalék körüli a lefedettség. A másodpercenként legalább harminc megabites gyorsaságú (Mbps) előfizetéssel a háztartások csaknem hatvan százalékában élnek, amivel az országok listáján hazánk a hatodik helyen áll. Ennél is jobb helyezés a száz Mbps-es előfizetéseké, negyven százalékkal a negyedik helyen áll Magyarország. A mobil széles sávú internetes lefedettség 95 százalék körüli, a 4G-szolgáltatásé megközelíti a száz százalékot.

Home office és otthoni tanulás. Új értelmet nyertek az elmúlt évek infrastrukturális korszerűsítései
Fotó: Éberling András

A világhálós lefedettség fontosságát a kormány már a Digitális jólét program (DJP) 2015 végi elindításával is elismerte. Az akkor megfogalmazottak szerint olyan színvonalú digitális infrastruktúrára van szükség, amely nélkülözhetetlen a gazdaság, a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, valamint az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez. A kormány 2018 januárjában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyarországi távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait. A döntés komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez.

A lefedettség persze csak az egyik fele az internetelérésnek, a szolgáltatásnak ára is van. Ezért a kormány javaslatára 2017. január 1-jétől 27 százalékról 18-ra, egy évvel később pedig öt százalékra csökkent az internetes előfizetés forgalmi adója. A lépéssel az unió tagállamai közül Magyarországon lett a legalacsonyabb az internetezés adóterhe. Az adócsökkentés első lépése 7-9 százalékos, a második összességében mintegy 18 százalékos mérséklődést okozott az előfizetések árában, ami két év alatt 35-40 milliárd forintot jelentett a DJP titkárságának számításai szerint. Azt, hogy a szolgáltatók ne áremeléssel válaszoljanak ezekre a lépésekre – vagyis ne nyeljék le az áfacsökkentés mértékét –, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálja. Előfordulhat, hogy valakinek még az áfacsökkentés után is nagy kiadást jelent az előfizetés. Nekik a kedvezményes Digitális jólét alapcsomag segít belépni a digitális világba. Ez a szolgáltatók kínálatában lévő legkedvezőbb árú internetelőfizetés árához viszonyítva legalább 15 százalékkal olcsóbb azoknak, akik korábban nem rendelkeztek előfizetéssel.

Azok érdekében, akik az internetes alapcsomagot sem engedhetik meg maguknak vagy más okból nem tudnak hozzáférni a világhálóhoz, minden magyar településen lehetővé válik a hozzáférés az ingyenes széles sávú wifi-szolgáltatáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.