Kedvelt a kölcsön, ha személyi és online

A személyi kölcsönök felvételével kapcsolatos tapasztalatokról készített felmérést a Sberbank Magyarország Zrt. az NRC Marketingkutató közreműködésével, amelyből kiderül, hogy az online és telefonos igénylési lehetőségeknek, valamint a gyors folyósításnak is nagy szerepe van a hitelcél nélküli konstrukció népszerűségében.

Horváth Éva
2020. 11. 29. 7:18
null
A kutatásból kiderült az is, hogy a 18-59 éves internetező lakosság 42 százaléka vett már fel valaha személyi kölcsönt Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány előtti időszak, főként a 2019-es esztendő nagy slágerterméke volt a hazai piacon a személyi kölcsön, amely főként amiatt lett vonzó, mert a hitelösszeg felhasználását a bank nem kötötte konkrét célhoz, a folyósításáról hamar döntöttek, és a tartósan alacsony kamatkörnyezet a termék árazását is kedvezően befolyásolta. A pandémia kialakulásához kapcsolódó kormányzati pénzügyi intézkedések aztán a személyi hitelek feltételein tovább könnyítettek: idén december 31-ig a mindenkori jegybanki alapkamat (most 0,6 százalék) legfeljebb 5 százalékponttal megnövelt szintjében maximálták a konstrukció teljes hiteldíjmutatóját (thm).

A Sberbank Magyarország Zrt. által az NRC Marketingkutató közreműködésével a népszerű konstrukcióról készített felmérésből kiderült, hogy

bár a személyi kölcsönt gyors hiteltermékként tartják számon az ügyfelek, annak kiválasztásánál alaposan mérlegelnek, számos kritériumot figyelembe vesznek.

A legtöbb hiteligénylő, azaz a megkérdezettek 84 százaléka számára a gyors folyósítás, 82 százalékuknál a fix törlesztőrészlet és 72 százalékuknál az alacsony kamat a legfontosabb. De napjainkban az online és telefonos igénylési lehetőség is egyre többet nyom a latban – sorolták a legfontosabb megállapításokat a kutatás készítői.

A 18–59 éves internetező lakosság 42 százaléka vett már fel valaha személyi kölcsönt

– A járvány sokat lendített az internetes igénylés népszerűségén, pedig az érintettek közel fele már év elején úgy volt vele, hogy a hitelét kizárólag videós azonosítással is felvenné – ismertette a trendeket Fodor Tamás, a Sberbank retail üzletágáért felelős igazgatósági tagja.

A kutatásból kiderült az is, hogy a 18–59 éves internetező lakosság 42 százaléka vett már fel valaha személyi kölcsönt. Továbbá ismét bebizonyosodott, hogy a lojalitás jelentős tényező, hiszen az igénylők kétharmada a saját bankjától vette fel legutóbbi hitelét.

Az összeg, amit átlagosan a bankoktól az ügyfelek személyi kölcsönként igényelnek, 1 365 000 forintra rúg.

Ami a hitelcélokat illeti, ma minden negyedik igénylő a korábbi, kedvezőtlen hitelének kiváltására, vagyis adósságrendezésre veszi fel a kölcsönt. Népszerű a kölcsönből lakásfelújítás és a gépkocsivásárlás is. Minden nyolcadik hitelfelvétel mögött pedig a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkek beszerzésének szándéka áll – részletezi közleményében a kapott válaszok eredményét a Sberbank. Hozzátéve azt is, hogy aki lakásra, autóra veszi fel a kölcsönt, az inkább hosszabb, ötéves futamidőt választ, míg az elektronikai cikkekre vállalt adósságot általában egy évre kalkulálják a családok.

Egy nagyobb javítás, helyreállítás hozzávetőleg félmillió forintos költséget jelent egy családnak
Fotó: Mirkó István

A személyi hitelek mellett döntő ügyfelek között hozzávetőleg fele-fele arányban vannak, akik előre tervezve igénylik a szükséges összeget, illetve akiket egy nehéz, előre nem látható helyzet sodor a hitelfelvételbe. Utóbbi gyakoribb az alacsonyabb képzettségű és keresetű emberek körében, őket anyagilag is érzékenyebben érinti az állás elvesztése, az autójavíttatás, vagy éppenséggel egy válás.

– Egy nagyobb javítás, helyreállítás hozzávetőleg félmillió forintos költséget jelent egy családnak, ennek megoldására átlagosan kétéves futamidejű hitelt választanak – értékelte Fodor Tamás a számokat. Megjegyezve, hogy a kölcsönök kamata jelenleg történelmi mélységben van, így a kiszámíthatóság mellett nyilván ez is hozzájárul, hogy egyre többen választják a fix törlesztőrészletű konstrukciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.