Kitört a babakötvényláz, egyre többen élnek a megtakarítással

Tavalyhoz képest negyedével emelkedett az első két hónapban az újonnan megkötött babakötvények állománya, amely biztonságos formában garantálja a hozzájárulást a családok fiatalabb tagjainak anyagi lehetőségeihez. — Az idén rekordot dönthet a babakötvények száma — vélekedett a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András hozzátette: a kormány a migráció finanszírozása helyett a gyermekvállalást támogatja.

Jakubász Tamás
2019. 03. 18. 9:31
null
Már 178 ezer gyermeknek kamatozik így a pénze Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több család fedezi fel magának a babakötvényben rejlő lehetőségeket, erről tanúskodnak a legfrissebb adatok. Mint azt a Pénzügyminiszté­riumtól megtudtuk, januárban nagyjából 3500 kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak meg az arra jogosultak, de februárban is megközelítette a 3400-at az új kötések száma.

– Az idei statisztika nagy emelkedést mutat, az első két hónap értékei 29 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbi számokat – mondta a Magyar Nemzetnek az adatok kapcsán a pénzügyminiszter helyettese. Az államtitkár megjegyezte: a babakötvény-tulajdonosok számának látványos emelkedése már tavaly elkezdődött, hiszen októberben is túllépte a háromezret az új számlanyitások száma. – Mindebből arra lehet következtetni, hogy idén rekordot dönthet a babakötvények állománya – vélekedett az államtitkár. Az idei új belépőkkel együtt február végén 178 ezer gyermeknek kamatozott babakötvényben a pénze, mégpedig nem is kevés: az együttes summa túllépte a hatvanmilliárd forintot.

Tállai András ezután bemutatta a megtakarítási megoldást.

– A babakötvény lehetőséget teremt a szülőknek, a nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában. A kiindulópont az, hogy az állam automatikusan 42 500 forint életkezdési támogatást ad minden újszülöttnek, sőt egy ideje a külföldön élő magyar gyerekek is kapnak ilyen juttatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó Kincstári Start értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

Már 178 ezer gyermeknek kamatozik így a pénze Fotó: Éberling András

– Fontos – jegyezte meg Tállai –, hogy a kötvény bármikor, bármekkora összegben megvásárolható, s a kincstár minden Startszámlára befizetett forintot automatikusan babakötvénybe fektet. Az összegek igen jó kamattal fialnak – jegyezte meg a miniszterhelyettes –, az adott évi kamat ugyanis az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet háromszázalékos kamatprémium egészít ki. Mivel tavaly 2,8 százalék volt az infláció, így 2019-ben a kamat 5,8 százalék. Ehhez társul, hogy az állam a családtagok befizetései után minden évben támogatást nyújt, amelynek mértéke a befizetett összeg tíz százaléka, de legfeljebb hatezer forint lehet.

– A babakötvény egyike a számos olyan konstrukciónak, amellyel az állam a fiatalok boldogulását, felnőtt életük elkezdését szeretné megkönnyíteni – mondta összegzésképpen Tállai András, arra utalva, hogy a babakötvényben lévő megtakarításhoz a fiatal a nagykorúvá válásakor, azaz a 18. életéve betöltése után juthat hozzá. Úgy vélte, ezek az összegek sokat segíthetnek a felsőoktatási tanulmányok idején, de akár a lakásszerzéskor vagy a családalapításnál is. – A magyar kormány üzenete világos: a migráció finanszírozása helyett a gyermeket vállaló családok támogatására és a magyar fiatalokra kell költeni minél nagyobb összegeket – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Éjfélkor lejár a határidő

Fontos adóbevallási határidő telik le ma éjfélkor: eddig van lehetőség arra, hogy a polgárok előterjesszék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) postázási kérelmüket. A hatóság idén is szja-tervezetet készített az adófizetőknek. A saját, névre szóló kitöltött dokumentumát a múlt hét vége óta bárki megnézheti az interneten – ehhez azonban szükség van ügyfélkapus hozzáférésre. Akinek nincs ilyen kódja, az megkérheti a NAV-ot, hogy a hivatal postán küldje ki címére az iratot. A kérelmet ­március 18., tehát ma éjfélig lehet előterjeszteni, mégpedig több formában. A legnépszerűbb idén is az SMS lehet. Ha valaki nem adja be időben kérelmét, már­cius 18-a után bármely NAV-kirendeltségen elkérheti a bevallási tervezetét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.