Összesen 39 magyar bort díjaztak idén a Sommelier Wine Awards-on, az Egyesült Királyság kereskedelmi borversenyén. 2018-ban ezzel szemben csupán 6, tavaly pedig 11 magyar bort díjazott a legjobb bormesterekből és borszakértőkből álló zsűri. Mint az ítészek fogalmaztak: „Magyarország határozottan az az ország, amire figyelni kell.” Az elismerések azért bírnak különös jelentőséggel, mert amióta ez a verseny 2007-ben elindult, nem csak a borvásárlók, de a szállodák, éttermek és bárok is egyfajta referenciaként tartják számon az ott elért eredményeket szerte az Egyesült Királyságban.
A mostani nyertesek között három aranyérmes van, mind Tokajból: Balassa István Tokaji Furmint 2018 elnevezésű bora, a 2016-os Royal Tokaji Száraz Furmint es Szepsy István 2016-os édes Szamorodnija. A magyar borászok emellett tíz ezüst és hét bronzérmet könyvelhettek el a versenyen, ahol további 16 magyar bor, illetve édes pezsgő kapott még elismerést. Az idei év a magyar vörösborok nagy diadalmenete volt, a bikavérek különösen jól szerepeltek.
A megméretésre hét brit borkereskedő nevezett magyar bort, a legtöbb hazai kiválóságot azonban szigetországi forgalmazójuk, egy kis magyar családi vállalkozás, a Best of Hungary indított a versenyen. A Walesben élő Gyenes Monika és fia, Kopácsi Zoltán 2016 novemberében alapította a céget elsősorban kis manufaktúrákból származó magyar élelmiszerkülönlegességek szigetországi forgalmazására.
Borokkal tavaly kezdtek el foglalkozni, portfoliójuk kialakításában és a borok nevezésében Herczeg Gábor borexportőr segíti folyamatosan a munkájukat, mert maga is úgy véli: a magyar bor olyan potenciált jelent, ami az Egyesült Királyságban jelenleg egyértelműen kihasználatlan. Ez egy ezer éves ország, kiváló szőlőtermesztési adottságokkal, komoly borkészítési hagyományokkal és szakértelemmel, amire a Sommelier Wine Awards-on elért idei eredmények is egyértelmű bizonyítékot jelentenek – hívta fel a figyelmet Gyenes Monika.