Komlótermesztést támogat az agrártárca

A programnak köszönhetően éppen azokon a területeken indulhat újra a sör legfontosabb ízesítőanyagaként ismert komló termesztése, ahol kevés a munkalehetőség.

Magyar Nemzet
2019. 10. 21. 12:10
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hektáronként hatmillió forint támogatással számolhatnak azok a családok, amelyek komlótermesztésre vállalkoznak. Az Agrárminisztérium a Heineken Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által az elmúlt évben útjára indított kezdeményezés eredményeit látva újabb területek bevonására nyújt támogatást, így több évtizednyi hanyatlás után ismét fejlődésnek indulhat a komlótermesztés Magyarországon. Nagy István miniszter felidézte, hogy a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt idehaza. A programnak köszönhetően éppen azokon a területeken indulhat újra a sör legfontosabb ízesítőanyagaként ismert komló termesztése, ahol kevés a munkalehetőség.

Fotó: Teknős Miklós

Tavaly Kastélyosdombón mintegy háromezer komlótövet telepítettek. A tövek mindegyike jó termést hozott, így az egyik kedvelt magyar sör hamarosan hazai komlóból készülhet. A gyártó vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, emellett harmincmillió forint pénzügyi támogatást is nyújtott. Az első magyar komlóval készült sörök 2020-ban kerülhetnek piacra. A cél az, hogy hosszú távon a Soproni sörök előállítása során száz százalékban magyar komlóra támaszkodhassanak. A szaktárca százmillió forintos kerettel járul hozzá az ültetvények létesítéséhez szükséges talaj-előkészítéshez, alaptrágyázáshoz és a komlóültetvény támrendszerének, öntözési rendszerének kialakításához. Az érintettek e hónap végéig kérhetik a támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.