Környezetszennyező tűzijáték

Szilveszter közeledtével jellemzően vita kerekedik arról, hogy a tűzijátékok az élvezet mellett mekkora károkat okoznak. A látványos és cseppet sem olcsó mulatság ugyanis amellett, hogy megijeszti az állatokat, jelentősen károsítja a környezetet.

Horváth Éva
2019. 12. 30. 15:31
null
Rákkeltő anyagok adnak színt a pirotechnikai eszközöknek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új évezred harmadik évtizedének hajnalán egyre több olyan intézkedés születik Európa-szerte, amellyel nemcsak a környezet- és állatvédők, hanem sok más szakmai és civil szervezet is próbálja bojkottálni vagy legalábbis mérsékelni a pirotechnikai szórakozást.

Miután a tűzijáték bizonyítottan megnövelheti a levegőben szálló finompor- értékeket, a német környezetvédelmi segélyszolgálat idén év végén 31 városban kérte a pirotechnikai eszközök szilveszteri tilalmát a magángyártóktól, egyéni vállalkozóktól. A Der Spiegel internetes kiadása szerint Jürgen Resch szövetségi ügyvezető igazgató elmondta, hogy nem szeretnék korlátozni az emberek szórakozását, de fel kell hívni a figyelmüket az egészségükre káros tevékenységekre is. Szerinte a tűzijátékot a város központján kívül hivatásos rendezők is megszervezhetik, s lehetőség van olyan területek kijelölésére is, ahol a bárki felállíthatja és kilőheti a saját maga készítette tűzijátékokat, petárdákat.

A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik. Az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, és hosszabb ideig benne is maradnak, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik. Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is. Magyarországon a Levegő Munkacsoport régóta azt hangoztatja, hogy egészségügyi és környezetvédelmi okokból be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

Rákkeltő anyagok adnak színt a pirotechnikai eszközöknek
Fotó: Teknős Miklós

Az elmúlt években a tűzijátékot ellenzők elsősorban a hangzavarra és a pirotechnikai eszközök miatt elszökő állatokra hívták fel a figyelmet. Német orvosok azonban a közelmúltban azt is kimutatták: az újév napján a levegő finompor-terheltsége kiemelten ingerli a légutakat és felerősítheti bizonyos betegségek panaszait. A szakemberek szerint a pirotechnikai eszközök mellékhatásai a szemnek sem tesznek jót, magasabb koncentrációban – ami leginkább azokat éri, akik közelebb tartózkodtak a felrobbant rakétákhoz – fejfájás, szédülés is kialakulhat miatta. A petárdák miatti légszennyezés okozta légzőszervi betegségek között kimutatták már a krónikus bronchitist, az asztmát, a COPD-t és a tüdőgyulladást.

A tűzijátékok színét emellett olyan nehézfém-vegyületek – kadmium, ólom, króm, vagy a radioaktív bárium – kölcsönzik, amelyek nagyobb koncentrátumban rákkeltők lehetnek. Továbbá ha valaki 85 decibelnél magasabb zajszintben tartózkodik, a hallása már károsodhat. Az emberi fülnek a normális zajszint hatvan decibel alatti, ami egy átlagos iroda hangerejének felel meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.