Közel 1500 vállalkozás nyerhet fejlesztési támogatást

Megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázatban – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t szerdán.

Forrás: MTI2020. 06. 03. 7:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter kiemelte: a múlt pénteken megnyitott felhívásra nagy az érdeklődés, az új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések rekordidő alatt születtek meg: hat vállalkozás nyert el csaknem kétszázmillió forint fejlesztési forrást. Az elkövetkező hetekben folyamatosan születnek meg a további döntések, a tervek szerint mintegy 1500 vállalkozás nyerhet támogatást.

A felhívás célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében olyan fejlesztések támogatása, amelyek a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett: a gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított, májusban átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívására 2020. május 29-től adhatták be a vállalkozások a támogatási kérelmeket.

A kormány célja az, hogy a támogatási összegek minél hamarabb a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz kerülhessenek, ezért gyorsított, egyszerűsített elbírálással döntöttek a pályázatokról. A támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlan beruházásra, műszaki, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is – tájékoztatott a pénzügyminiszter.

Ismertette: a vállalkozások öt- és százötvenmillió forint között igényelhetnek támogatást, amelynek maximális mértéke az összes elszámolható költség hetven százaléka. A pályázaton kilenc főig munkavállalónként másfél millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint igényelhető. Fontos újdonság, hogy a felhívás új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz, azaz a kezdetben hitelként folyósított fejlesztési forrás támogatássá válik, ha az eredményességmérési kritériumokat teljesíti a pályázó.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) megjelent Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása című felhívásokra a támogatási kérelmeket továbbra is be tudják nyújtani a vállalkozások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.