Kulcs a bankok digitalizációja

Saját digitalizációs programot dolgozott ki a Magyar Bankszövetség is, amelyben egyebek mellett fontos célként jelölik meg a digitális dokumentumkezelésre való átállást és a készpénzhasználat visszaszorítását. Emellett javasolják a lakossági tranzak­ciós illeték eltörlését és azt, hogy a családvédelmi akcióterv elemei elektronikus formában is elérhetők legyenek.

Horváth Éva
2019. 11. 12. 16:51
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos a bankszektor minél gyorsabb és hatékonyabb digitalizációja, mivel a jól működő bankrendszer a gazdasági siker egyik záloga – mondta tegnap Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, aki szerint a bankokra és a technológiai cégekre (fintechek) vonatkozó eltérő szabályozás a piaci szereplők között egyenlőtlen versenyhez vezet. Ennek legszemléletesebb példája az elektronikus lakossági átutalásokat terhelő pénzügyi tranzakciós illeték, amely a magyarországi bankokat sújtja, a külföldi székhelyű fintech cégeket viszont nem.

A digitális gazdaság mielőbbi megvalósulását sürgeti az a tény is, hogy Magyarországon a forgalomban lévő készpénz mennyisége 2018 végére hatezermilliárd forint fölé, történelmi csúcsra emelkedett, ami 18,7 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A magas készpénzállomány egyrészt lehetővé teszi az árnyékgazdasági tevékenységet, másrészt a készpénz előállítása, tartása, kezelése és az ezekhez kapcsolódó közvetett tevékenységek magas nemzetgazdasági és társadalmi költségekkel járnak. Eközben az állampolgárok egynegyede még mindig részben vagy teljesen készpénzben kapja jövedelmét.

A bankszövetség digitalizációs munkacsoportja a felvetett problémákat összegyűjtve, rangsorolta azokat az intézkedési javaslatokat, amelyek hozzájárulhatnak a készpénzállomány csökkentéséhez. Javasolják például a készpénzhasználati limit bevezetését az ötszázezer forint feletti, a gazdaság bármely két szereplője közötti tranz­akcióknál – ez az összeghatár jelenleg másfél millió forint. Felvetik a kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online pénztárgépek esetében vagy ha a kereskedő árbevétele meghalad egy bizonyos szintet, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetését.

 

Szorgalmazzák továbbá a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlését vagy legalábbis az összeghatár ötvenezer forintra csökkentését, a sárga csekk fizetése során az elektronikus fizetések előnyben részesítését a készpénzzel szemben, az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelését, valamint a fekete- és szürkegazdaságban keletkezett megtakarítási készpénzállomány számlapénzzé váltását támogató amnesztiát.

A 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagban a földhivatali és gépjármű-nyilvántartási folyamatok digitalizációja, az elektronikus dokumentumkezelésre való átállás támogatása, a lakossági tranzakciós illeték eltörlése, valamint a családvédelmi akcióterv elemeinek digitális formában kivitelezhető igénybevétele is szerepel.

Félmillió ügyfél maradt ki

A Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint az ügyfél-azonosításból csaknem félmillióan maradtak ki. Közülük mintegy négyszázezer az úgynevezett passzív számla. Kovács Levente főtitkár kifejtette, hogy az alkalmi számlahasználók közül néhány tízezren mulasztották el határidőre teljesíteni a feladatukat, és mintegy húszezerre tehető azok száma, akik nem reagáltak a banki megkeresésekre. A bankszektor digitális világra történő felkészülésének egyik legfontosabb eleme az ügyfél-azonosítás, amelyet október 31-ig kellett elvégezniük a hazai pénzintézeteknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.