Lakásfelújítási támogatás: hogyan kerüljük el a veszteségeket?

A pénztárcánk bánja, ha nem körültekintően igényeljük a kormány új konstrukcióját.

Magyar Nemzet
2020. 12. 02. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásfelújítás összegének többszörösét is elveszítheti az, aki a lakásfelújítási támogatásra alapozva hitelből finanszírozza a munkálatokat. Annak azonban, aki alapos utánajárás után igényli a támogatást, és megkapja azt, jókora mértékben csökkenhet a visszafizetendő hitel összege – derül ki a Bank360.hu közleményéből.

A jövő év januárjától elérhető lakásfelújítási támogatás eltér a korábbi támogatásoktól, hiszen ez esetben nem előre, hanem utólag kerül kifizetésre a vissza nem térítendő támogatási összeg. A konstrukciót olyan szülők vehetik igénybe, akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek, beleértve a legalább 12 hétnél idősebb magzatot is. Amennyiben egy szülő fogyatékossággal élő gyermeket nevel – és a szülő otthongondozási díjra jogosult utána –, akkor felmentést kap az életkori megkötés alól, tehát akárhány éves is a gyermek, a család jogosulttá válik a támogatásra, amely akár a felújítási költségek felét is fedezheti.

Érdemes nagyon alaposan utánajárni a hitelfeltételeknek, hogy ne legyen ráfizetés a támogatásból
Fotó: Katona Vanda

A munkálatok lezárását követő, utólagos kifizetésre azért is érdemes kitérni, mert azok a családok, akik külső anyagi forrásból kívánják finanszírozni felújításukat, lehet, hogy mégsem kaphatják meg a kívánt összeget. A pénzügyi szakportál elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy alaposan járjunk utána minden feltételnek, és csak ez után kezdjük meg a lakásfelújítást.

A felvett hitel jelentős része a támogatás segítségével előtörleszthető, előállhat azonban olyan helyzet is, hogy az igénylés során derül ki: valamiért mégsem vehetik igénybe a támogatást. Ez előfordulhat például azért, mert nem tudják igazolni a megfelelő TB-jogviszonyt, vagy nem tudnak számlát bemutatni a munkadíjakról. Ebben az esetben ott maradnak a frissen felújított lakással és a hitellel, amit még évekig törleszteni kell – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője.

A Bank360.hu elemzői kiszámolták, hogyan alakulnak a hiteldíjak abban az esetben, ha az igénylő előtörleszt a támogatásból, illetve ha mégsem kap erre lehetőséget. A példában hatmillió forintos felújítási költséggel számoltak, ezt személyi kölcsönből fedezte a család. Ekkora hitelösszeggel és 84 hónapos futamidővel számolva a THM 8,10 százalék, a havi törlesztőrészlet 93 078 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 811 912 forint.

A támogatás jelentősen mérsékelheti a terheket, ha a folyósítás után előtörlesztésre fordítják ezt az összeget – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Amennyiben például a hitelfelvétel után négy hónappal készülnek el a felújítási munkálatok, és ekkor kapja meg a család a lakásfelújítási támogatást, hárommillió forint előtörlesztésével sokat nyerhetnek.

Négy hónap eltelte után a tőketartozásból ugyanis még körülbelül 5,7-5,8 millió forint van hátra a Bank360.hu számításai szerint – ha ebből hárommillió forintot előtörleszt a család, akkor a fennmaradó 2,7-2,8 millió forint tőketartozás után jóval kevesebb kamatot kell fizetniük.

Az előtörlesztés után a havi törlesztőrészlet mindössze 45 ezer forint körül lesz – ez kevesebb, mint a fele a korábbinak –, a fennmaradó nyolcvan hónapra fizetendő összeg pedig 3,6 millió forint körül alakul. Ehhez hozzáadva az első négy hónapban kifizetett törlesztőrészleteket közel négymillió forintra jön ki a hitel teljes visszafizetendő összege – kalkulálva az esetleges előtörlesztési díjjal is, ami az esetek többségében egy százalék, tehát hárommillió forintnál harmincezer forint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.